Δεν έχουν τέλος οι δυσκολίες και τα εμπόδια που δημιουργεί στις ελληνικές εξαγωγές η παρατεταμένη αβεβαιότητα.
Εκτός από την έντονη καχυποψία των ξένων, οι οποίοι έφθασαν στο σημείο να ζητούν εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης για να προχωρήσουν σε παραγγελίες μεγάλου εύρους και την αδυναμία πρόσβασης σε δανεισμό με ανταγωνιστικά επιτόκια, οι Έλληνες εξαγωγείς καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη πρόβλημα που επανεμφανίστηκε πρόσφατα και συνδέεται άμεσα με το ταμειακό έλλειμμα του κράτους.
Όπως αναφέρουν επαγγελματίες του χώρου, τους τελευταίους μήνες μεγάλωσαν και πάλι οι καθυστερήσεις για την επιστροφή του ΦΠΑ, επιτείνοντας τα ήδη οξυμμένα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αρμόδιες αρχές στέλνουν έγγραφο στους εξαγωγείς, ενημερώνοντάς τους ότι αναγνωρίζουν μεν την οφειλή, ωστόσο δηλώνουν ότι αδυνατούν να τους εξοφλήσουν. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν κυρίως επιστροφές ΦΠΑ που βεβαιώθηκαν περί τα μέσα Φεβρουαρίου και έπρεπε να έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους. Με δεδομένο ότι η επιστολή αυτή είναι επίσημο έγγραφο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως «collateral» στις τράπεζες για χρηματοδότηση, τότε μπορεί κάποιος να πει ότι το κράτος αποπληρώνει τους εξαγωγείς με τη μορφή IOU’s», σημειώνει ο διευθυντής λειτουργιών του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Νίκος Αρχοντής, τονίζοντας πως οι καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ επιβαρύνουν τη θέση των εξαγωγέων, που δίνουν μάχη να προωθήσουν τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές.
Με «IOU’s» εξοφλεί τους εξαγωγείς το Δημόσιο
Το φαινόμενο βέβαιο δεν είναι καινούργιο. Πολύμηνες καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, με τους εξαγωγείς να περιμένουν έως και ένα χρόνο για να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνταν. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι καταστρεπτικό, καθώς στερεί πολύτιμη ρευστότητα από τα ταμεία των εξαγωγέων σε μια εποχή που τα κεφάλαια σπανίζουν και υπονομεύει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά τους.
">«Με δεδομένο ότι η επιστολή είναι επίσημο έγγραφο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως collateral στις τράπεζες για χρηματοδότηση, τότε μπορεί κάποιος να πει ότι το κράτος αποπληρώνει τους εξαγ
«Με δεδομένο ότι η επιστολή είναι επίσημο έγγραφο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως "collateral" στις τράπεζες για χρηματοδότηση, τότε μπορεί κάποιος να πει ότι το κράτος αποπληρώνει τους εξαγωγείς με τη μορφή IOU’s», σημειώνει ο διευθυντής λειτουργιών του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Νίκος Αρχοντής.
Στον «πάγο» παραγωγικές επενδύσεις
Παράλληλα, η έλλειψη ρευστότητας αλλά και η αβεβαιότητα για το μέλλον του ΕΣΠΑ οδηγεί αρκετούς εξαγωγείς στην απόφαση να αναβάλουν την υλοποίηση επενδύσεων για την αναβάθμιση της παραγωγική δυναμικότητας των εργοστασίων τους. Όπως αναφέρει ο κ. Αρχοντής, μια σειρά από εγχώριες επενδύσεις έχουν αναβληθεί, όπως και το λανσάρισμα στην αγορά νέων, καινοτόμων προϊόντων, παρότι η ζήτηση για ελληνικά προϊόντα συνεχίζει να αυξάνεται. Ειδικά, μετά την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου υπάρχουν προϋποθέσεις για περαιτέρω άνοδο των ελληνικών εξαγωγών ειδικά εκτός Ευρωζώνης, όπου τα ελληνικά προϊόντα είναι πλέον φθηνότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Τελευταία όμως, σύμφωνα με τον διευθυντή λειτουργιών του ΠΣΕ παρατηρείται αύξηση των παραγγελιών, με εξαίρεση τα τρόφιμα και από τις χώρες της Ευρωζώνης. Σημαντικό ρόλο, συνεχίζει ο ίδιος, παίζει η εγγύτητα, η αξιοπιστία και η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων αλλά και το γεγονός πως τα προϊόντα εκτός Ευρωζώνης είναι πλέον ακριβότερα μετά τη διολίσθηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Έτσι, κάποιοι ξένοι παίρνουν το ρίσκο να συνεργαστούν με Έλληνες τη δεδομένη στιγμή, προκειμένου να κερδίσουν.
«Συμφωνία εδώ και τώρα»
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως η καθυστέρηση στην εξεύρεση μίας οριστικής λύσης ή έστω η δρομολόγηση μίας λύσης προς συγκεκριμένη κατεύθυνση για το χρέος της χώρας, δημιουργεί μία σειρά από προβλήματα, που συνδέονται περισσότερο με εγγενείς, ενδημικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.
«Υπό αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει όλοι, εντός κι εκτός των συνόρων, να αντιληφθούν ότι μετά από επτά σχεδόν χρόνια ύφεσης, προτεραιότητα και κεφαλαιώδη σημασία έχει η προώθηση των μεταρρυθμίσεων εκείνων που θα απελευθερώσουν παραγωγική και εξωστρεφή δυναμική. Χωρίς αυτή τη δυναμική, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα εκμηδενιστούν εκ νέου, χιλιάδες θέσεις εργασίας θα απειληθούν και συνεπακόλουθα θα καταστεί ακόμη πιο δυσχερής η εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας, ειδικά αν επιστρέψουμε ξανά σε ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο», επισημαίνει ο κ. Αρχοντής και προσθέτει πως επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά οι εξωστρεφείς, αναγκάζονται να επωμιστούν μία ακόμη σημαντική επιβάρυνση: το κόστος της αβεβαιότητας, τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων. Ειδικά, οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν -σε σχέση και με τους Ευρωπαίους εταίρους τους- συνεχώς αυξανόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις, υψηλό κόστος πρόσβασης στις -όποιες δυσεύρετες- νέες γραμμές χρηματοδότησης, δυσθεώρητο ενεργειακό και μεταφορικό κόστος, αλλά και κόστος γραφειοκρατίας.