Πιο κοντά έρχεται η δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να δανείζονται απευθείας και πολύ φθηνότερα από την ΕΚΤ, καθώς η Κεντρική Τράπεζα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η επαναφορά του waiver, να μη συνδεθεί απαραίτητα με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Δηλαδή οι κρατικοί τίτλοι να γίνονται αποδεκτοί ως ενέχυρο από την ΕΚΤ για να δανείζονται οι τράπεζες πολύ φθηνότερα από ό,τι σήμερα. Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την ολοκλήρωση της δεύτερης δέσμης των προαπατούμενων, το αργότερο έως την Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους επικεφαλής των Θεσμών που επιστρέφουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, η προσοχή στο παρασκήνιο σταδιακά μετατοπίζεται στην πρώτη αξιολόγηση.
Το δεύτερο σετ με τα προαπαιτούμενα θα ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα και η κυβέρνηση θα πάρει τα δύσκολα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης έως τα μέσα Ιανουαρίου, ώστε τον Φεβρουάριο να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Ζήτησε μακροπρόθεσμη λύση για το χρέος, ώστε οι επενδυτές να έχουν καθαρό ορίζοντα, έδωσε πιθανότητες 50% - 50% για έξοδο στις αγορές το 2016 και τάχθηκε υπέρ του πλαφόν 15% του ΑΕΠ στις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, εφόσον περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια. Κάλεσε δε τους δανειστές να αποφασίσουν εάν εμπιστεύονται ή όχι την ελληνική κυβέρνηση, προειδοποιώντας πως μια σφιχτή επιτήρηση σε πολιτικό επίπεδο θα αποτελέσει τροχοπέδη για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση.
Την ίδια ώρα, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε πως έως την ερχόμενη Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση καλείται να έχει «κλείσει» τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων, ώστε να απελευθερωθεί εγκαίρως 1 δισ. ευρώ, πριν εκπνεύσει το έτος, καθώς έως τότε είναι διαθέσιμο, χωρίς να απαιτούνται επιπλέον διαδικασίες. Προειδοποίησε για μια έντονη συζήτηση για το Ασφαλιστικό και τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, χωρίς όμως να αποκλείσει ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τον Φεβρουάριο.
Ο Β. Κονστάντσιο
Ειδικότερα, στη χθεσινή συντέντευξη Τύπου της διοίκησης της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Β. Κονστάντσιο, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επαναφοράς της εξαίρεσης (waiver) από την ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμόρφωση της Ελλάδας με το πρόγραμμα και όχι απαραίτητα την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. «Θα μπορούσε να γίνει πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εάν προσεγγίζαμε προς εκείνο το σημειό και πειθόμασταν πως η αξιολόγηση θα καταλήξει επιτυχώς», δήλωσε χαρακτηριστικά. Έσπευσε όμως να διευκρινίσει πως η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ είναι μια διαφορετική διαδικασία, που δεν συνδέεται μόνο με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, καθώς συνιστά πιο πολύπλοκο ζήτημα. Σήμερα οι ελληνικές τράπεζες αντλούν ρευστότητα, εφόσον απαιτείται, μέσω του ELA με επιτόκιο 1,55%. Εφόσον υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του waiver, τότε θα έχουν πρόσβαση σε απευθείας, φθηνότερο δανεισμό από την ΕΚΤ με επιτόκιο μόλις 0,05%.
Μακροπρόθεσμη λύση
Χρειάζεται μακροπρόθεσμη λύση για το χρέος διεμήνυσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ώστε να αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη και να «κοιμηθεί για πάντα ο δράκος του Grexit». Μιλώντας στο Reuters δήλωσε πως:
[1] Η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και αξίζει να εξεταστεί η πρόταση των δανειστών για ετήσια οροφή 15% του ΑΕΠ στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, εφόσον όμως αυτή περιλαμβάνει και τα έντοκα γραμμάτια.
[2] Το «κλείδωμα» των ετήσιων δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους σε μακροχρόνια βάση θα δώσει στους επενδυτές «καθαρό ορίζοντα». «Εάν έχουν μια λύση για διάστημα ενός έτους θα επενδύσουν μόνο για ένα έτος», δήλωσε.
[3] Δεν απέκλεισε την ιδέα ελάφρυνσης χρέους, μακροπρόθεσμα, που θα συνδέεται όμως από συγκεκριμένους όρους για συγκεκριμένη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. «Εξαρτάται από το είδος των μεταρρυθμίσεων και τους όρους. Κάποια στιγμή οι δανειστές πρέπει να αποφασίσουν εάν εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση, διότι εάν δεν την εμπιστεύονται και η κυβέρνηση θα πρέπει να βρίσκεται πάντα κάτω από σφιχτή επιτήρηση σε πολιτικό επίπεδο, οι επιπτώσεις δεν θα επιτρέψουν την έξοδο από την κρίση».
[4] Προέβλεψε επιστροφή στην ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, καθώς και πλήρη άρση των capital controls.
[5] Στάθηκε ιδιαίτερα στη μεταρρυθμιστική κόπωση, υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει από τη Βουλή την ασφαλιστική μεταρρύθμιση τον επόμενο μήνα, προσπαθώντας να αποφύγει νέες μειώσεις στις συντάξεις το 2016.