Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Δεν μένει τίποτε όρθιο στα εισοδήματα

Στην πιο κρίσιμη φάση βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.



Όλα τα μεγάλα θέματα ανοιχτά, το δημοσιονομικό, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια και η διευθέτησή τους.

Πώς τώρα, θα κλείσουν τόσο σοβαρά ζητήματα που αφορούν την πορεία της χώρας αλλά και το βιοτικό επίπεδο του κάθε πολίτη ξεχωριστά μέσα σε λίγες ημέρες ένας θεός ξέρει. Ειδικά σε ότι αφορά το ασφαλιστικό και τις συντάξεις τα πράγματα φαίνεται να οδηγούνται σε ένα ακόμη πιο δυσμενές σενάριο σε σχέση με το σχέδιο που παρουσίασε η Κυβέρνηση στις αρχές Ιανουαρίου.

Βέβαια η Κυβέρνηση εξακολουθεί να προβάλει ως σταθερή της θέση τη μη μείωση των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα σε αυτό το πεδίο, εκείνο το οποίο έχει σημασία, είναι το τελικό αποτέλεσμα και ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό.

Εάν, για παράδειγμα, το αφορολόγητο από τα 9.550 ευρώ που είναι ουσιαστικά σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους, μειωθεί στα 7.000 ευρώ αυτό σημαίνει πολύ απλά για ένα μισθωτό ή συνταξιούχο των 800 ευρώ το μήνα, μια μείωση στο εισόδημα των 28,5 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 3,6%.

Η μείωση κατά 20% των επικουρικών συντάξεων που είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Η μείωση κατά 30% των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Η μείωση του εφάπαξ βοηθήματος κατά 15%-20% που φαίνεται να σχεδιάζεται.

Η κατάργηση του ΕΚΑΣ που αρχίζει από φέτος και ολοκληρώνεται το 2018 για 380.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Η μείωση του κατωτάτου ορίου σύνταξης κατά 22% που έγινε ήδη από τον Αύγουστο του 2015.

Οι πολύ μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις όσων αποχωρούν πριν το 67ο έτος της ηλικίας τους που εφαρμόζεται επίσης από τον Αύγουστο του 2015, μαζί με τις μειώσεις που εφαρμόστηκαν από τις αρχές Ιουλίου με την αύξηση της εισφοράς για περίθαλψη.

Οι δραματικές μειώσεις που αναμένονται στις συντάξεις κατά 10% έως 30% όσων αποχωρήσουν μετά την ψήφιση του νέου νόμου και η αναμενόμενη εξομοίωση, αργά ή γρήγορα και των υφιστάμενων συντάξεων.

Δεν αφήνουν λίγο-πολύ κανένα ανέγγιχτο.

Το συμπέρασμα είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε νέα πολύ επώδυνα μέτρα και ο οποιοσδήποτε επικοινωνιακός χειρισμός από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν είναι παρά μια προσπάθεια να κρυφτεί το πρόβλημα και η πραγματικότητα.

Πολύ γρήγορα ο λογαριασμός θα έρθει για να πληρωθεί από τον καθένα και τότε τίποτα δεν κρύβεται πλέον. Δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα οι περικοπές ή καλύτερα αυτές οι περικοπές

Το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η επόμενη ημέρα, αφού κανένας σήμερα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία. Και αν ακόμη οποιοσδήποτε το ισχυριστεί, δεν θα υπάρξει ούτε ένας που να τον πιστέψει.

Όχι γιατί αυτή είναι μια προδιαγεγραμμένη πορεία για τη χώρα.

Όχι γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να κολυμπάμε συνεχώς στα βαθιά χωρίς να μπορούμε να βγάλουμε το κεφάλι μας έξω από το νερό.

Αλλά γιατί οι περισσότερες από τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση παραμένουν αμετάβλητες.

Έχει γίνει ανέκδοτο πλέον η λεγόμενη πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Έχει γίνει ανέκδοτο η εξαγγελία για έλεγχο της μαύρης εργασίας.

Ποιος έρχεται σε επαφή με δημόσια υπηρεσία και δεν εξοργίζεται;

Όχι βέβαια μόνο σήμερα αλλά πολύ περισσότερο σήμερα, όταν έχουν μείνει σε ορισμένες υπηρεσίες 2-3 υπάλληλοι σε κάθε όροφο, που είναι αδύνατο να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Πως αλήθεια μπορείς να πατάξεις τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή με ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία;

Και επειδή δεν είσαι αποτελεσματικός σε αυτό το πεδίο , έρχεσαι κάθε τόσο και αυξάνεις εισφορές και φόρους με αποτέλεσμα να εξοντώνεις το συνεπή εργαζόμενο , τον επαγγελματία, τον επιχειρηματία.

Έρχεσαι και κόβεις ξανά και ξανά συντάξεις και μισθούς με τον ένα ή άλλο τρόπο

Βρισκόμαστε λοιπόν σε ένα φαύλο κύκλο, που δεν πρόκειται να σπάσει όσο αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με τις συνήθεις πρακτικές και αντιπαραθέσεις σε θέματα ήσσονος σημασίας.

Όσοι υποστήριξαν και υποστηρίζουν ότι η οικονομική κρίση στη χώρα μας είναι απόρροια της πολιτικής και της γενικότερης κρίσης, φαίνεται ότι δικαιώνονται όλο και περισσότερο.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com