Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Λόγια στον αέρα για τη φοροδιαφυγή

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει κατά διαστήματα διάφορα σχέδια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.



Πότε κατατίθεται σχέδιο για ηλεκτρονικές συναλλαγές, πότε ανακοινώνεται η απόκτηση λογισμικού που θα κάνει ελέγχους στα εισοδήματα δεκαετιών και πότε δίνονται στοιχεία στη δημοσιότητα για περιουσιολόγιο, πόθεν έσχες κ.λπ.

Ομως, τις περισσότερες φορές, κι όχι μόνο από την παρούσα κυβέρνηση, οι εξαγγελίες μένουν ανεφάρμοστες και τα σχέδια παραμένουν στα συρτάρια. Ενώ η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία αποτελούν το «δικέφαλο τέρας» που κατατρώει την ελληνική οικονομία.

Οι υπερφίαλες ανακοινώσεις μπορεί να αποτελούν ένα καλό επικοινωνιακό χαρτί για κάθε υπουργό Οικονομικών, το χαρτί αυτό, ωστόσο, καίγεται εύκολα και μένουν οι στάχτες στα άδεια ταμεία του κράτους. Χωρίς ένα πραγματικά εφαρμόσιμο εθνικό σχέδιο καταπολέμησης των στρατηγικά κακοπληρωτών του Δημοσίου, δεν πρόκειται να υπάρξουν αποτελέσματα, παρά μόνο πενιχρές εισπράξεις για το θεαθήναι.

Οι Ελληνες πολίτες που πληρώνουν στην ώρα τους φόρους, δάνεια, εισφορές έχουν ένα διαχρονικό αίτημα. Ζητούν φορολογική δικαιοσύνη. Ο καθένας να πληρώνει ανάλογα με τις δυνατότητές του, αλλά να πληρώνει πραγματικά, κι όχι να εγγράφεται στη μακρά λίστα των «τζαμπατζήδων» του Δημοσίου. Είναι αδιανόητο σε μια χώρα που βρίσκεται επί έξι χρόνια υπό διεθνή επιτήρηση οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να κοντεύουν να φτάσουν τα 100 δισ. ευρώ. Και πολλά από αυτά τα χρέη να προέρχονται από φορολογούμενους που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, αλλά δεν το κάνουν.

Η μόνη λύση, επομένως, για το φορολογικό σύστημα είναι να γίνει αυστηρότερο για τους επαγγελματίες «μπαταχτσήδες» που ζουν σε βάρος όλων όσοι πληρώνουν κανονικά.

Και, ταυτόχρονα, θα πρέπει να γίνει μια ευρύτερη εκστρατεία διαρκείας, για να αποκτήσει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας φορολογική συνείδηση. Ομως, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει ο κόσμος να αισθάνεται ότι τα χρήματα που πληρώνει για φόρους επιστρέφουν με κοινωνικές παροχές. Και τα λεφτά στα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούνται στο σύστημα υγείας και ασφάλισης, προκειμένου να γίνει καλύτερο.

Οσο τα χρήματα από φόρους σπαταλώνται χωρίς ουσία, τόσο οι πολίτες θα κάνουν τα πάντα για να μην πληρώνουν ή για να κρύβουν εισοδήματα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com