Πολιτικό «κόφτη» στις απαιτήσεις των Θεσμών για τις αλλαγές στα εργασιακά επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση αξιοποιώντας τον χρόνο που απομένει έως την υποβολή (εντός του Σεπτεμβρίου και όχι στις 12/9) του πορίσματος Επιτροπής των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για τις ακολουθούμενες «βέλτιστες πρακτικές» στην Ε.Ε. και την «αναγκαστική» αναβολή, για τον... Οκτώβριο, της έναρξης των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχοντας ενημερωθεί ότι «θα υπάρξει μια καθυστέρηση» στην παράδοση του πορίσματος (το οποίο θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς) οργανώνει στις 16 ? 17 Σεπτεμβρίου συνέδριο για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου, με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ και ευρωπαϊκών συνδικάτων! Το Συνέδριο - το οποίο θα γίνει στο πλαίσιο του εορτασμού της εκατονταετηρίδας από την ίδρυση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, τεχνικού συμβούλου της κυβέρνησης για τις επικείμενες αλλαγές - «θα δώσει την ευκαιρία στην ελληνική πλευρά να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση για την επιστροφή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο», λέει ο Γ. Κατρούγκαλος.
Ο ίδιος έχει εξασφαλίσει, ήδη, την «εμπλοκή» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής Απασχόλησης, με το επιχείρημα ότι «αυτά που θα αποφασιστούν για την Ελλάδα δεν θα αφορούν μόνο τη χώρα μας, αλλά, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», ενώ στο τραπέζι υπάρχει και η «μίνιμουμ» κοινωνική συμφωνία, με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ, ώστε να αποκλειστούν «ακραίες» και πολιτικά και κοινωνικά «ασήκωτες» παρεμβάσεις.
ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ
Κυβερνητικά στελέχη αλλά και μέλη της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων εκτιμούν ότι μέσα από την όλη διαδικασία «θα υπάρξουν κέρδη και ζημίες». Μπορεί να «κερδηθεί» η επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του δικαιώματος υπογραφής κλαδικών συμβάσεων εργασίας (πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης που θεωρείται συμβατός με τις «βέλτιστες πρακτικές» στην Ε.Ε.), να γίνουν βελτιώσεις στο πλαίσιο προστασίας των απολυομένων και να μην επιβληθεί η ανταπεργία (λοκ άουτ). Ωστόσο, θεωρούνται βέβαιες, με βάση τα πρώτα συγκριτικά στοιχεία των εμπειρογνωμόνων, οι αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το υπουργικό «βέτο» (η Επιτροπή θα... αναμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το «μπλοκάρισμα» των απολύσεων στην ΑΓΕΤ - Ηρακλής το 2013) και στο πλαίσιο για την κήρυξη των απεργιών (λήψη απόφασης - χρόνος προειδοποίησης). Σε ό,τι αφορά, τέλος τους μισθούς, «όπλα» της κυβέρνησης θα είναι οι συνεχιζόμενες... μειώσεις που γίνονται και η διατήρηση των κατώτατων ορίων στα επίπεδα που έχουν οριστεί και, με βάση τα Μνημόνια, θα πρέπει να ισχύσουν όσο διαρκεί το... πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.