Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΟΙ;

Τις τελευταίες ημέρες έχει δει το φως της δημοσιότητας μία «πληροφορία» που θέλει την κυβέρνηση να βάζει στο τραπέζι την αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 14% προκειμένου να εξευμενίσουν το ΔΝΤ και να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.




Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η «είδηση» αυτή έχει βγει από το «στομάχι» κάποιου και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Διότι στη αντίθετη περίπτωση θα πρόκειται για ένα μέτρο, που ο εμπνευστής του χρίζει άμεσης ψυχιατρικής βοήθειας. Στο 13% είναι σήμερα τα τρόφιμα και η αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα, είναι τουλάχιστον προμελετημένο έγκλημα. Και μία πιθανή δικαιολογία «δεν βαριέσαι μικρή είναι η επιβάρυνση 1%» μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει.

Η απόλυτη ηρεμία
Στον «πάγο» το ΤΑΙΠΕΔ

Εκεί στο ΤΑΙΠΕΔ όλα καλά; Να σας θυμίσουμε ότι ο στόχος που έχει τεθεί από τον προϋπολογισμό είναι έσοδα ύψους 2,5 δισ. για εφέτος. Ωστόσο κανενός δεν δείχνει «να ιδρώνει το αυτί του». Η κυβέρνηση έχει ακέφαλο το Ταμείο από την ημέρα που ο Στέργ. Πιστιόρλας, μετακόμισε από τη θέση του προέδρου στη θέση του υφυπουργού Οικονομίας. Κανένας δεν ενδιαφέρεται. Η σύσταση του Υπέρ-Ταμείου πάει από αναβολή σε αναβολή. Τα project που είναι εν εξελίξει έχουν ουσιαστικά παγώσει. Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόθεση και πρωτοβουλία προκειμένου να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν. Προφανώς στην κυβέρνηση έχουν επιλέξει ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό να μην υλοποιηθεί τίποτε, ή τουλάχιστον να παίξουν καθυστέρηση όσο μπορούν.

Ας σπάσει το ταμπού
Να πληρώσουν όλοι

Και επειδή θα πρέπει να αποδίδουμε τα του Καίσαρος των Καίσαρι, η συζήτηση για μείωση του αφορολογήτου δεν είναι δα και η καταστροφή του κόσμου. Δεν μπορεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μην πληρώνει τίποτε στο κράτος καλυπτόμενο πίσω από το όποιο αφορολόγητο. Και δεν μπορεί οι άνθρωποι που έχουν προκόψει στη ζωή τους και τυγχάνουν και τίμιοι να πληρώνουν το 70% - 80% του εισοδήματός τους στο κράτος, για να έχουν ασυλία κάποιοι άλλοι. Το Σύνταγμα λέει ότι «όλοι είναι ίσοι απέναντι στο Νόμο». Και αυτός που δηλώνει εισόδημα 5.000 ευρώ, ας πληρώσει 50 ευρώ φόρο, δεν χάθηκε ο κόσμος. Θα αποκτήσει φορολογική συνείδηση. Ας σπάσουμε επιτέλους το ταμπού.

Καλές οι κάρτες, αλλά...
Ηθική αυτουργία

Όλα καλά και άγια. Ορθώς πράττει η κυβέρνηση και μέσω πλαστικού χρήματος χτίζει το αφορολόγητο και ορθώς συνυπολογίζει σε αυτό τα πάντα. Και αυτό διότι μία οικογένεια που τα φέρνει δύσκολα βόλτα, δεν πρόκειται να έχει δαπάνες από ρούχα, παπούτσια, παρά μόνο από σούπερ μάρκετ και λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Όμως γνωρίζουμε άριστα ότι η φοροδιαφυγή δεν προέρχεται από τα σούπερ μάρκετ ή τις ΔΕΚΟ, αλλά ούτε και από οργανωμένες επιχειρήσεις. Προέρχεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι στην παρούσα φάση πριμοδοτούνται από την επίσημη πολιτεία, προκειμένου να φοροδιαφύγουν αν θέλουν να επιβιώσουν. Κάποιος μάλιστα είπε ότι πρέπει να διωχθεί η κυβέρνηση για ηθική αυτουργία στη φοροδιαφυγή.

Κάποιοι ζουν τον μύθο τους
Νιρβάνα...

Όλα σε αυτή τη χώρα είναι στον αυτόματο πιλότο. Ουδείς κάνει προγραμματισμό και ουδείς αξιολογεί και ιεραρχεί πράγματα και καταστάσεις. Ούτε οι πολίτες και δυστυχώς ούτε και η κυβέρνηση. Αφήνουν τα πράγματα να κυλήσουν ως έχουν, πιστεύοντας στον από μηχανής θεό. Ότι, δηλαδή, κάτι θα συμβεί και όλα δια μαγείας θα διορθωθούν. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτό των τραπεζών. Η στήλη έχει κουραστεί και έχει κουράσει να επαναλαμβάνει ότι το θέμα των «κόκκινων» δανείων είναι πρωτεύον για την ελληνική οικονομία. Και όμως νηνεμία. Η κυβέρνηση ζει στον δικό της κόσμο και στη δική της νιρβάνα. Λες και με το να προχωρήσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα κερδίσουν οι δανειστές και οι ... «κακοί» ξένοι. Κάποια πράγματα δυστυχώς δεν αλλάζουν, ακόμη και όταν η χώρα είναι στο ... «κόκκινο».

Τι να πεις στους Μαλτέζους;
Αλήθειες που πονούν

Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας τάχθηκε ενάντια σε πιθανό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, φέροντας ως επιχείρημα το γεγονός ότι η Μάλτα δανείζεται ακριβότερα, από ό,τι η ίδια δανείζει τους Έλληνες. Και επειδή ως λαός θεωρούμε ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου και διάφορα Νεφελίμ έχουν συνωμοτήσει εναντίον μας, καλό θα ήταν κάποιος να μπορεί να δώσει μία απάντηση στον Μαλτέζο υπουργό, ότι κακώς θεωρεί πως δεν πρέπει να «κουρευτεί» το ελληνικό χρέος. Και δεν είναι μόνο η Μάλτα, υπάρχουν και άλλες πιο φτωχές χώρες από την Ελλάδα που δανείζονται ακριβότερα για να δανείσουν εμάς. Είναι κάποιες αλήθειες που πονάνε. Και όσο πιο γρήγορα αφήσουμε τη μιζέρια και δούμε την πραγματικότητα, τόσο καλύτερο για όλους μας.

«Μπλόκο» τραπεζών για τον ΑΔΜΗΕ
Μάγκες χωρίς λεφτά

Πριν από αρκετά χρόνια είχε γυριστεί μία ταινία που είχε τίτλο «με τα λεφτά των άλλων», όπου και πρωταγωνιστούμε ο Ντάνι Ντε Βίτο. Ο συμπαθής και ταλαντούχος ηθοποιός, χρησιμοποιώντας λεφτά άλλων έγινε... μάγκας. Προφανώς τη δόξα του ζήλεψαν κάποιοι μαθητευόμενοι μάγοι της κυβέρνησης και αποφάσισαν να «αρπάξουν» από τη ΔΕΗ τον ΑΔΜΗΕ με το αιτιολογικό του «δημόσιου συμφέροντος» χωρίς λεφτά. Προφανώς όμως λησμόνησαν ότι η ΔΕΗ δεν είναι πλέον μία επιχείρηση, όπου το κράτος έχει το 100%, αλλά είναι μία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία με πολλούς μετόχους και... πολλά χρέη. Και προφανώς για μία υπερχρεωμένη εταιρεία είναι πολυτέλεια, αν όχι πρόκληση, να απεμπολεί κάποιο περιουσιακό της στοιχείο... έτσι.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com