Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και χρόνια σε μια βαθιά κρίση, πολυεπίπεδη και άκρως φθοροποιό που έχει διαλύσει όχι μόνο την οικονομία αλλά και την κοινωνία, το πολιτικό σύστημα, βασικές αρχές της Δημοκρατίας.
Εχει ταυτόχρονα επιπτώσεις και ως προς τη θέση της χώρας στο διεθνές στερέωμα. Δεν είναι η Ελλάδα που βρισκόταν στις 20 - 30 πιο δυναμικές οικονομίες, δεν είναι πια η χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είχε γνώμη η οποία «μετρούσε» στα διεθνή fora. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια και τιτάνια προσπάθεια προκειμένου να ανακτήσει τις δυνάμεις της, οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και εθνικές.
Θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη θέση της σε γεωστρατηγικό επίπεδο και θα πρέπει να χτίσει εκ νέου συμμαχίες που θα τη βοηθήσουν να επιβιώσει σ’ ένα παγκόσμιο περιβάλλον συνεχώς μεταβαλλόμενο.
Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για το μέλλον της Ελλάδας, καθώς θα πρέπει να ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις. Τόσο στο επίπεδο της καθημερινότητας, στις σχέσεις με τους δανειστές και στην ανάταση της οικονομίας, όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Η υπόθεση του Κυπριακού αφορά ευρύτερα τον Ελληνισμό, έστω κι αν η Κύπρος είναι ένα κυρίαρχο κράτος, που μόνο του πρέπει να λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις και η Ελλάδα να στηρίζει και να συμπαρίσταται.
Το πρώτο βήμα για τη λύση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα, ίσως το πλέον περίπλοκο μαζί μ’ αυτό στη Μέση Ανατολή, έγινε τις προηγούμενες ημέρες. Ασφαλώς και συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει άμεσα, θα κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι των διπλωματών, προκειμένου να φτάσει στον λαό μια πρόταση κι αυτός να την επικυρώσει. Όμως, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθούν τη σκληρή πραγματικότητα της πολυετούς κατοχής και να διεκδικήσουν το καλύτερο.
Όλα είναι συμβιβασμός, αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει συνέχεια και τα πάντα θα μένουν στάσιμα.
Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στην οικονομία. Τα λάθη του παρελθόντος έφεραν τη χώρα σε δεινή θέση. Με τεράστια χρέη, με σοβαρά προβλήματα στη δομή του κράτους, με αδυναμία προώθησης μεταρρυθμίσεων. Εξ ου και η πολυετής περιπέτεια που δεν λέει να περάσει, παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Και στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, μόνο ένας έντιμος συμβιβασμός μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Πρέπει να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση, η οποία δεν θα προκαλέσει μεγαλύτερα δεινά από αυτά που έχει περάσει η Ελλάδα. Θα υπάρξουν απώλειες, είναι σίγουρο. Αλλά θα υπάρξει και η προοπτική μιας γενικευμένης στροφής σε πιο βατούς δρόμους. Αλλωστε, στα κρίσιμα σταυροδρόμια οι μεγάλες αποφάσεις είναι αυτές που δείχνουν ότι ένας λαός, μια χώρα, μπορούν να γυρίσουν σελίδα.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν όλα τα προβλήματα κρύβονται κάτω από το χαλί ή αν η ατολμία αποτρέπει τους πολιτικούς ταγούς να κρίνουν ορθά, τότε θα επιδεινώνεται το αδιέξοδο. Σε όλα τα επίπεδα.