Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Το πάρτι συνεχίζεται, τα κρατικά ταμεία αδειάζουν

Αν θέλεις τιμολόγιο η τιμή θα προσαυξηθεί με ΦΠΑ 24% και να μου πεις έγκαιρα για πιο ποσό θέλεις τιμολόγιο πριν ξεκινήσω τη δουλειά για να κανονίσω τις αγορές μου, ήταν η φράση που άκουσε γνωστός μου όταν αναζητούσε προσφορές για την ανακαίνιση της ιδιόκτητης επαγγελματικής εγκατάστασής του. Για την ιστορία η τιμή προ ΦΠΑ που ζήτησε ο υπόψη «επαγγελματίας» ήταν 20.000 για όλες τις απαραίτητες εργασίες. Ή ιστορία αυτή είχε και συνέχεια όταν αναζήτησε προσφορές για πόρτα ασφαλείας, απευθυνόμενος σε σχετική επιχείρηση, όπου έλαβε προσφορά ειδικής προνομιακής τιμής υπό την προϋπόθεση να λάβει τιμολόγιο στο 1/6 της αξίας αυτής.




Σκεφτείτε ότι πίσω από τους «επαγγελματίες» αυτούς βρίσκονται και άλλοι οι οποίοι με τη σειρά τους αποκρύπτουν συναλλαγές στερώντας το Ελληνικό δημόσιο από τα απαραίτητα φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με πρόσφατή μελέτη της Ernst & Young που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του ΣΕΒ και της πρωτοβουλίας Διανέοσις, η έκταση της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να κυμαίνεται περίπου από 6% έως 9% του ΑΕΠ όπου τα συνολικά διαφυγόντα έσοδα από ΦΠΑ εκτιμώνται στο 3,5% του ΑΕΠ (σε όρους 2013) και το εύρος των διαφυγόντων εσόδων από το φόρο εισοδήματος κυμαίνεται από 1,9% έως 4,7% του ΑΕΠ για τα φυσικά πρόσωπα και από 0,06% έως 0,15% για τα νομικά πρόσωπα. Δηλαδή, μεταφράζοντας τα ανωτέρω ποσοστά σε ποσά, βάσει του εκτιμώμενου ΑΕΠ του έτους 2016 από την ΕΛΣΤΑΤ ύψους 184,5 δις, η έκταση της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να κυμαίνεται περίπου από 11 δις έως 16,6 δις ευρώ. Αν έστω και το 1/3 των ανωτέρω ποσών είχε καταλήξει στα κρατικά ταμεία ίσως πολλά από τα εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα που σήμερα εφαρμόζονται να μην είχαν υιοθετηθεί.

Οι έχοντες την ευθύνη, ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, μπορούν να μας πληροφορήσουν που ζουν; Δεν διενεργούν καμία μικρή ή μεγάλη συναλλαγή, δεν έχουν διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το καθημερινό πάρτι που αν συνεχισθεί με αυτούς τους ρυθμούς τα φορολογικά έσοδα θα πιάσουν πάτο; Εύλογο ερώτημα που τους το απευθύνουν οι φορολογούμενοι εκείνοι που παραμένουν ακόμα συνεπείς, επωμιζόμενοι όμως συνεχώς τα βάρη των άλλων σε φόρους, τέλη, έκτακτες εισφορές μονίμου χαρακτήρα, αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.

Ειδικότερα οι ασφαλιστικές εισφορές (ΕΦΚΑ), δημεύουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος χωρίς να προσδοκά κάποιος ανταπόδοση, στο παρόν από το σύστημα περίθαλψης και στο μέλλον για μια καλύτερη σύνταξη. Για το θέμα αυτό πριν λίγο καιρό ο τότε υπουργός εργασίας ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι το 80% των επαγγελματιών ελαφρύνεται ενώ το 20% βαρύνεται, Εφόσον λοιπόν το 80% ελαφρύνεται και μάλιστα σημαντικά διότι δηλώνει φορολογητέο εισόδημα από 7.000 έως 10.000 ευρώ, το 20% που παρά την ύφεση έχει διατηρήσει και δηλώνει το ετήσιο εισόδημά του, με τον τριπλασιασμό σε πολλές περιπτώσεις των ασφαλιστικών του εισφορών καλείται να καλύψει τις απώλειες από τις ελαφρύνσεις.

Πολλοί επαγγελματίες προέβησαν σε διακοπή εργασιών στη ΔΟΥ, συνεχίζοντας όμως να δουλεύουν στη μαύρη, πολλοί δε που δεν προέβησαν σε διακοπή εργασιών συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την ταμειακή τους μηχανή ως μπιμπελό που μόνο το σεμέν της λείπει για να αναδείξει το διακοσμητικό της ρόλο. Το πάρτι συνεχίζεται και θα συνεχίζεται όσο δεν λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com