Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

ΤΡΑΠΕΖΕΣ Στον αέρα 465.000 «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Νέο σήμα κινδύνου για τα «κόκκινα» δάνεια και τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους αυτά μειώνονται, έκρουσαν οι ειδικοί της αγοράς στο συνέδριο «12ο RED Business Forum». Ειδικά ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Θ. Μητράκος, εμφανίστηκε απαισιόδοξος και για τη γενικότερη ρευστότητα που μπορεί να διαχυθεί στην αγορά: «Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι τα επόμενα τρίμηνα, ίσως και τα επόμενα 1 με 2 χρόνια το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα μπορέσει να επιτελέσει το έργο του, τη χρηματοδότηση των επενδύσεων», ανέφερε, τονίζοντας πως σήμερα τα κριτήρια είναι πολύ πιο αυστηρά και τα επιτόκια υψηλά.
Δίνοντας στοιχεία για την εικόνα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αίσθηση προκάλεσε η εκτίμησε ότι στα στεγαστικά τα επισφαλή αφορούν το 41,1%. Δηλαδή 465.000 νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή με επισφαλές στεγαστικό δάνειο.
Στα επιχειρηματικά δάνεια το 44,4% είναι «κόκκινα», ενώ στα καταναλωτικά το 54%. Ένα σημαντικό μέρος του συνόλου των δανείων (15,5 δις ευρώ) είναι κάτω από νομική προστασία, κάτι που σημαίνει το 1/3 των στεγαστικών, το1/4 των καταναλωτικών και το 3,5% των επιχειρηματικών δανείων (άρθρο 99 και άλλες περιπτώσεις).


Το ύψος των επισφαλών δανείων είναι αντιστρόφως ανάλογο με τις μικρές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, το 68,3% αφορά τις μικρές επιχειρήσεις (περίπου 330.000), το 58% τις μικρομεσαίες (73.000), ενώ αντίθετα στις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό περιορίζεται στο 26,7% (7.000). Ως χώρα κατέχουμε το 10% των επισφαλών δανείων στην Ε.Ε όταν η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι 1,2 δισ.
Οπως είπε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμούσης «είναι δύσκολο έργο αυτό της διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, ωστόσο, βρισκόμαστε στην αντίστροφη μέτρηση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό».
Ο κ. Μητράκος επισήμανε πως «στόχος είναι να μειωθούν κατά 38% τα επισφαλή δάνεια έως το τέλος του 2019».
Ο ίδιος είπε ότι «για το τραπεζικό σύστημα η διαχείριση του χρέους αποτελεί πραγματικά μια πρόκληση για τα επόμενα τουλάχιστον 3 χρόνια. Η ελληνική οικονομία διανεύει τον 8ο χρόνο επίπονης προσαρμογής με ανάλογο κόστος, αλλά και με απτά αποτελέσματα. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής. Είναι ορατή μετά από χρόνια μια διέξοδος προς τα μπρος. Ολοι συμφωνούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης βρίσκεται γύρω στο 2% παρά τις καθυστέρησης και πιο θετικούς ρυθμούς στο άμεσο μέλλον».
«Υπάρχει πεποίθηση ότι η αναπτυξιακή προοπτική χρειάζεται επενδύσεις και οι επενδύσεις χρειάζονται χρηματοδότηση» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητράκος.
«Με βάση τις έρευνες της ΤτΕ το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αποτελέσει το ρόλο των διαμεσολαβητών. Η παρούσα συγκύρια από πλευράς ρευστότητα και τα NPLs δημιουργούν προβλήματα και από την πλευρά της προσφοράς και της ζήτησης. Ως θετικό στοιχείο απλά συρρικνώθηκε ο αρνητικός ρυθμός τραπεζικής χρηματοδότησης. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορέσει με δυναμικό τρόπο να εκπληρώσει το ρόλο του».
Ο κος. Μητράκος υπογράμμισε ότι «από τα €238 δις. που έχει δώσει το τραπεζικό σύστημα τα 106 δις. είναι «κόκκινα». Το 44,8% των δανείων δεν εξυπηρετούνται, δηλαδή οκταπλάσιο ποσοστό σε σχέση με την Ε.Ε που βρίσκεται στο 5,4% περίπου».
Κατασκευές
Το 55,2% του κατασκευαστικού κλάδου αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα. Πρόκειται για 39.000 εταιρίες από τις 67.000 που έχουν προβλήματα να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους περίπου 12 δισ. από τα 22,8 δισ.
Ένας κλάδος που αποτελούσε κάποτε την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, τα ακίνητα σήμερα βιώνει μεγάλα προβλήματα. Μόλις 0,6% του ΑΕΠ οι κατασκευές νέων κατοικιών από 6,5% πριν από την κρίση. Μόλις 0,7% οι επενδύσεις. Η συρρίκνωση του κλάδου είναι δραματική. Η μείωση των τιμών στα οικιστικά ακίνητα φθάνει το 42% (Αθήνα 44% Θεσσαλονίκη 46%).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com