Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Προσφυγικό: Δικαίωμα άρνησης μεταφοράς στην αρχική χώρα εισόδου για τον αιτούντα άσυλο

Το δικαίωμα στον αιτούντα άσυλο μετά την παρέλευση τριμήνου, να αρνηθεί τη μεταφορά του στην ευρωπαϊκή χώρα στην οποία αρχικώς εισήλθε αναγνωρίζει η γενική εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτό προκύπτει από απόφαση της γενικής εισαγγελέως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία αποφάνθηκε  ότι με βάση τα όσα προβλέπει ο κανονισμός Δουβλίνο III όταν υπήκοος χώρας εκτός της ΕΕ καταθέτει αίτηση διεθνούς προστασίας σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και το κράτος αυτό θεωρεί ότι υπεύθυνο για την εξέταση της εν λόγω αιτήσεως είναι άλλο κράτος μέλος, το πρώτο κράτος μέλος μπορεί να προβεί στην υποβολή «αιτήματος αναδοχής» προς το δεύτερο το αργότερο, εντός τριών μηνών από την ημερομηνία που κατατέθηκε η αίτηση για διεθνή προστασία.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της γενικής εισαγγελέως, ο κανονισμός Δουβλίνο III, ήτοι η κρίσιμη εν προκειμένω ρύθμιση, δεν αποτελεί πλέον «αμιγώς διακρατικό μηχανισμό», η δε εφαρμογή των προθεσμιών έχει «ουσιαστικές συνέπειες τόσο για τους αιτούντες όσο και για τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη».


Η ανάπτυξη των προτάσεων της γενικής εισαγγελέως, οι οποίες δεν δεσμεύουν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έγιναν με αφορμή την υπόθεση ενός υπηκόου της Ερυθραίας ο οποίος ζήτησε άσυλο στη Γερμανία. Οι γερμανικές αρχές ανακάλυψαν ότι είχε φθάσει στη Γερμανία, μέσω Ιταλίας, και συνεπώς θεώρησαν ότι το αίτημα ασύλου έπρεπε να υποβληθεί στις ιταλικές αρχές. Ο αιτών άσυλο ισχυρίστηκε ότι είχε παρέλθει το τρίμηνο από την πρώτη υποβολή ασύλου στη Γερμανία και αρνήθηκε τη μεταφορά του στην Ιταλία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com