Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Οι Θεσμοί στέλνουν απολογισμό στο Eurogroup – Δίνουν ραντεβού για 27/11

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών από τις έδρες τους οριστικοποιούν τις εκθέσεις προόδου για την 1η αποστολή τους στην Αθήνα αλλά και για τις εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν, ώστε να τις παρουσιάσουν στην ιδιαίτερα "πυκνή" διπλή  σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. 


Το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας έχει στο επίκεντρό του μία σειρά από πράξεις για το μέλλον της Ευρώπης.  Στην επίσημη ατζέντα του δεν υπάρχει καν το θέμα Ελλάδα, αλλά σύμφωνα με όσα είπε αξιωματούχος της ευρωζώνης και με βάση την ατζέντα του κ. Ντάισελμπλουμ θα υπάρχει μία σύντομη συζήτηση για την πορεία εφαρμογής των συμφωνηθέντων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο "ραντεβού" για τις δια ζώσης επαφές έχει οριστεί για τις 27 Νοεμβρίου και μέχρι τότε η κυβέρνηση καλείται να καταγράψει πρόοδο στα δεκάδες εκκρεμή προαπαιτούμενα. Στις τηλεδιαπραγματεύσεις που θα μεσολαβήσουν θα επιχειρηθεί να βρεθεί κοινό έδαφος ειδικά σε θέματα που αποτελούν μεγάλα αγκάθια όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις (σύμφωνα με όσα έχει παραδεχθεί και ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ).
Οι δανειστές φέρεται να επιμένουν στην επιτάχυνση κινήσεων που θα αποφέρουν έσοδα, αφού υπάρχει μεγάλη απόκλιση από τον εισπρακτικό στόχο των 6 δισ. ευρώ που θέτει το τρίτο μνημόνιο. Οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν ειδική σημασία γιατί συνδέονται με το χρέος, την απομείωσή του και τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν το 2018 για νέες παρεμβάσεις βιωσιμότητάς του.
Πάντως προς το παρόν η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει τα βλέμματα στο μέρισμα των 800 εκατ. ευρώ – 1,3 δισ. ευρώ. Πυκνές ήταν οι αναφορές κατά την συζήτηση του προσχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή μαζί με τις παραδοχές περί υπερφορολόγησης.
Ωστόσο το τελικό του ύψος και η κατανομή του θα κλειδώσει με την κατάθεση του τελικού σχεδίου Προϋπολογισμού στις 21/11 ή και αργότερα. Υπό διαπραγμάτευση τελούν και τα πεδία διανομής του μερίσματος με πληροφορίες να κάνουν λόγο για κοινωνικά επιδόματα, για εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες.
Το Eurogroup
Η συνεδρίαση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί σε δύο μορφές. Πρώτα θα γίνει η τακτική συνάντηση και μετά θα συνεδριάσουν σε επίπεδο Ε.Ε. των 27 κρατών μελών.
Στο πρώτο σκέλος θα συζητηθεί η τραπεζική ένωση στο επίπεδο της ευρωζώνης, αλλά και θέματα σχετικά με την ανάπτυξη και την απασχόληση με έμφαση στις επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Σε επίπεδο 27 κρατών μελών θα συζητήσουν τα πιθανά βήματα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και για τη μελλοντική δημοσιονομική διακυβέρνηση με πιθανούς νέους δημοσιονομικούς κανόνες.
Η Ελλάδα την 21η Αυγούστου του 2018
Στο ίδιο μήκος κύματος, "ο στρατηγικός προορισμός της Ευρώπης είναι οι "27" να μείνουν μαζί στα σημαντικότερα εργοτάξια της ενοποίησης" επισήμανε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ. Για την Ελλάδα εκτίμησε ότι η χώρα "και θέλει και μπορεί" να είναι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, καθώς ήδη βρίσκεται στην πρώτη ταχύτητα, ως μέλος της ΟΝΕ, του ΝΑΤΟ, της Σένγκεν  και έχει υπερβεί σημαντικές δυσκολίες, ως τώρα, στην πορεία της. "Δε βλέπω, λοιπόν, γιατί η Ελλάδα πρέπει σε αυτόν τον νέο απαιτητικό στίβο να απεμπολήσει το τακτικό στρατηγικό της πλεονέκτημα" είπε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε ότι "στις 21 Αυγούστου του 2018, η Ελλάδα εξέρχεται της επταετούς μνημονιακής εποχής. Άρα, η πρώτη μέρα, η 21η Αυγούστου, η πρώτη μέρα μετά τα μνημόνια θα βρει μια χώρα η οποία, όχι μόνο έχει αλλάξει, αλλά θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει αλλάξει, σε αυτό το νέο απαιτητικό στίβο της ολοκλήρωσης. Και πιστεύω ότι αυτό θα είναι εφικτό. Πιστεύω ότι είναι μια προσπάθεια εθνική, στην οποία δε χωράνε ούτε καυγάδες, ούτε διχόνοιες, αλλά μόνο με ενωτική στοχοπροσήλωση θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com