Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Οι γκρίζες ζώνες στα φορολογικά έσοδα

Υπερκάλυψη και μάλιστα σημαντική καταγράφηκε το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου στο σκέλος των εσόδων του φετινού προϋπολογισμού. Η πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι και φέτος τα φορολογικά έσοδα πηγαίνουν πολύ καλά. 



Ωστόσο, πίσω από τους αριθμούς εμφανίζονται ορισμένα ανησυχητικά σημάδια που, εφόσον συνεχιστούν και ενταθούν, θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ας δούμε τα στοιχεία αναλυτικά. Τα συνολικά φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου στα 7,214 δισ ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κατά 467 εκατομμύρια και υπέρβαση σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 334 εκατ. ευρώ. Από πού προέρχεται, κατά κύριο λόγο, αυτή η υπέρβαση; Από φόρους που οι φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν στην ώρα τους και τους πληρώνουν τώρα μέσω ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης καθώς και μέσω κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί εναντίον τους. Πιο συγκεκριμένα:

- τα έσοδα από άμεσους φόρους προηγούμενων οικονομικών ετών (ΠΟΕ) διαμορφώθηκαν στο δίμηνο στα 580 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2017 κατά 45 εκατ. ευρώ καθώς και υπέρβαση κατά 75 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού

- τα κρατικά έσοδα από έμμεσους φόρους προηγούμενων ετών διαμορφώθηκαν το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου στα 424 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το πρώτο περυσινό δίμηνο κατά 89 εκατ. ευρώ και υπέρβαση σε σχέση με το στόχο κατά 115 εκατομμύρια.

Με άλλα λόγια μόνο από φόρους προηγούμενων ετών, δηλαδή κατά κύριο λόγο ρυθμίσεις και κατασχέσεις, το δημόσιο εισέπραξε το πρώτο δίμηνο το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1,004 δισ. ευρώ το οποίο μάλιστα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι κατά 134 εκατομμύρια και υπερβαίνει τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 190 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από παρελθόντα οικονομικά έτη προέρχονται, εκτός από τις κατασχέσεις, και από τη ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων που εφαρμόστηκε πέρυσι. Από τη ρύθμιση βεβαιώθηκαν συνολικά περίπου 800 εκατ. ευρώ από τα οποία υπολογίζεται ότι τουλάχιστον τα 200 έχουν ήδη εισπραχθεί από το δημόσιο.

Ωστόσο, αυτή η πηγή εσόδων δεν είναι μόνιμη καθώς δεν μπορεί να διατηρηθεί για πάντα. Τα έσοδα από την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων θα εισπραχθούν ενώ θα εξαντληθεί σταδιακά και η δυναμική των εισπράξεων από τις κατασχέσεις και τις ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης οφειλών (π.χ. ρύθμιση 100 δόσεων, πάγια ρύθμιση 12 δόσεων).

Υπάρχουν, παράλληλα, και άλλες εστίες ανησυχίας στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Τα έσοδα από φόρους που συνδέονται με την κατανάλωση δεν επιτρέπουν πολύ μεγάλη αισιοδοξία. Ειδικότερα:
- ο ΦΠΑ των ενεργειακών προϊόντων παρουσιάζει υστέρηση σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού κατά 14 εκατ ευρώ

- τα έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης παρουσιάζουν στο πρώτο δίμηνο υστέρηση κατά 36 εκατ. ευρώ
- τα έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων παρουσιάζουν υστέρηση κατά 58 εκατ. ευρώ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com