Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Τι γνωρίζει το Facebook για τους χρήστες του;

Εντείνονται οι πιέσεις προς το Facebook με αφορμή την κατάχρηση δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του από την Cambridge Analytica. Όλο και περισσότεροι χρήστες θέλουν να γνωρίζουν την τύχη των δεδομένων τους.



Εδώ και εβδομάδες το Facebook βρίσκεται στο στόχαστρο οργανώσεων προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Ακόμη και τα mea culpa του επικεφαλής του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης Ζάκερμπεργκ δεν κατάφερε να ηρεμήσει τα πνεύματα. Την ώρα που πολλοί καλούν τους χρήστες να διαγράψουν το προφίλ τους, άλλοι προσπαθούν να μάθουν ποια ακριβώς δεδομένα έχει στη διάθεσή του ο κολοσσός.

Στις σοβαρές κατηγορίες κατά του Facebook ήρθε να προστεθεί τώρα άλλη μια: το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να αποθήκευε και τις λίστες κλήσεων και γραπτών μηνυμάτων χρηστών Android χωρίς την έγκρισή τους.

Δείτε ποια στοιχεία σας αποθηκεύονται

«Κατά κάποιο τρόπο το Facebook έχει την πλήρη λίστα κλήσεων με την πεθερά μου», έγραψε στο twitter χρήστης από τη Νέα Ζηλανδία, προσθέτοντας: «Πρόκειται για μια χρονολογική καταγραφή κάθε μεμονωμένης επαφής στο τηλέφωνό μου, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εγώ δεν έχω πια». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχουν και τα μεταδεδομένα όλων των γραπτών μηνυμάτων που έχει στείλει αλλά και λάβει. Όλα τα στοιχεία συλλέχθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2016 και Ιουλίου 2017. Ακολούθησαν χιλιάδες tweets όπου άλλοι χρήστες κατέγραφαν τις δικές τους εμπειρίες.

Το Facebook φέρεται να έχει αποθηκεύσει τα στοιχεία αυτά χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως την άδεια των χρηστών. Μπορεί να μην αποθηκεύονται τα περιεχόμενα των sms και των τηλεφωνημάτων, ωστόσο καταγράφονται οι εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις, ο αριθμός κλήσης αλλά και ο χρόνος ομιλίας.

Κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να κατεβάσει από το Facebook τα αποθηκευμένα δεδομένα του προφίλ του. Αυτό γίνεται στις ρυθμίσεις όπου μπορεί κανείς να κάνει download ενός αντιγράφου των δεδομένων που έχει αποθηκευμένα το FΒ, όπως αναρτήσεις, φωτογραφίες, βίντεο και συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μέσω του δικτύου. Αυτό ακριβώς έκανε και ο Νεοζηλανδός, ανακαλύπτοντάς προς έκπληξή του τα δεδομένα κλήσεων και sms.

Όπως προκύπτει από απάντηση του FB, αυτό οφείλεται στο Facebook Lite αλλά και την εφαρμογή Messenger όπου ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει τις επαφές, τις κλήσεις,  αλλά και τα γραπτά του μηνύματα. Ο συγχρονισμός των δεδομένων βοηθά τους χρήστες να μείνουν σε επαφή, αφού βάσει του τηλεφωνικού καταλόγου, για παράδειγμα, προτείνονται φίλοι, όπως αναφέρει το δίκτυο.

Ποιους αφορά;

Το νέο αυτό πρόβλημα όμως αφορά όπως φαίνεται μόνον τους χρήστες Android συσκευών και όχι iPhone καθώς η εφαρμογή iOS δεν έχει πρόσβαση στις λίστες κλήσεων και γραπτών μηνυμάτων. Πάντως ακόμη και χρήστες Android που δεν έδωσαν ρητώς τη συγκατάθεσή τους στο ανέβασμα των επαφών και των πρωτοκόλλων συνδιαλέξεων ενδέχεται να έδωσαν την άδεια εν αγνοία τους καθώς οι διατυπώσεις σε προηγούμενες εκδόσεις του Android ήταν αρκετά ασαφείς.

Το Facebook παραδέχεται ότι αποθηκεύει τα δεδομένα, αλλά, όπως επισημαίνει, κατόπιν ρητής άδειας των χρηστών. Η αποθήκευση των δεδομένων είναι περισσότερο «Opt-in-Feature», γίνεται δηλαδή μόνον με προηγούμενη ρητή έγκριση του χρήστη. Εξάλλου, όπως σημειώνεται, ο χρήστης έχει πάντα τη δυνατότητα να απενεργοποιήσει τη λειτουργία.

Πολλοί χρήστες ωστόσο διαψεύδουν τον ιντερνετικό κολοσσό και ισχυρίζονται ότι ουδέποτε συμφώνησαν στην αποθήκευση των δεδομένων τους.

Πάντως, παρά τις προσπάθειες του Facebook να απαντήσει στα ερωτήματα που προκύπτουν, ένα κρίσιμο ερώτημα παραμένει τελείως αναπάντητο: ποιος ο λόγος να αποθηκεύει τα ακριβή δεδομένα κλήσεων και sms, και μάλιστα και τον χρόνο ομιλίας;
 
website counter
friend finderplentyoffish.com