Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

"Ισοτιμία" στην κάλυψη από προβλέψεις για νέα και παλαιά NPLs, επιδιώκει η ΕΚΤ

Σε περαιτέρω βήματα για την εποπτεία των τραπεζών στο θέμα της διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων τους, προχωρά η ΕΚΤ, θέτοντας στο επίκεντρο τις προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 



Μετά την στοχοθεσία, ποσοτική και χρονική, που έχει ορίσει στις τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, η ΕΚΤ προτίθεται να τους θέσει στόχους και για την κάλυψη των ανοιγμάτων αυτών από προβλέψεις. Ζητούμενο είναι να επιτευχθεί ίδια κάλυψη από προβλέψεις τόσο για το απόθεμα, όσο και για την νέα παραγωγή μη εξυπηρετούμενων δανείων μεσοπρόθεσμα.

Οι προσδοκίες της ΕΚΤ –εξατομικευμένες για κάθε τράπεζα– θα διαμορφώνονται με οδηγό τον τρέχοντα δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων και τα βασικά χρηματοοικονομικά χαρακτηριστικά της κάθε τράπεζας, με σταθερό τρόπο μεταξύ συγκρίσιμων τραπεζών πανευρωπαϊκά.

Τα παραπάνω προκύπτουν από ανακοίνωση της ΕΚΤ με ημερομηνία 11 Ιουλίου, ως προσθήκη στην εποπτική δουλειά που έχει γίνει αναφορικά με τη στρατηγική μείωσης των NPLs από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τον σχηματισμό προβλέψεων για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στο πλαίσιο του συνεχούς εποπτικού διαλόγου με τις τράπεζες  και με στόχο την περαιτέρω θωράκιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος ως σύνολο, η ΕΚΤ επιδιώκει και την επαρκή λήψη προβλέψεων εφεξής στα υφιστάμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο στόχος της ΕΚΤ να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες λαμβάνουν τις ίδιες προβλέψεις μεσοπρόθεσμα τόσο για τα υφιστάμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όσο και για τα νέα που θα δημιουργηθούν, ακολουθεί τις κατευθύνσεις του εποπτικού φορέα της ΕΚΤ (SSM) προς τις τράπεζες που δημοσιεύτηκαν τον Μάρτιο του 2017 για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων τους. Ως μέρος αυτών των κατευθύνσεων, ζητήθηκε από τις τράπεζες με υψηλά επίπεδα NPLs να συμφωνήσουν σε στρατηγικές για τη μείωσή τους. Τον Μάρτιο του 2018, η ΕΚΤ προχώρησε σε συμπληρωτικές κατευθύνσεις για τις προσδοκίες της όσον αφορά την κάλυψη από προβλέψεις για τα νέα NPLs. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η δουλειά αυτή οδήγησε μέχρι στιγμής σε σημαντική μείωση των NPLs, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σημαντικών τραπεζών να υποχωρεί από το 8% το 2014 στο 4,9% το πρώτο τρίμηνο 2017. Ωστόσο, όπως εκτιμά η ΕΚΤ, το τρέχον συνολικό επίπεδο NPLs των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένει πολύ υψηλότερο αν συγκριθεί με τα διεθνή δεδομένα και απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί ότι το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ευρωζώνη αντιμετωπίζεται επαρκώς.

Για την προοπτική η ΕΚΤ να ζητήσει "ισοτιμία" στην κάλυψη από προβλέψεις, τόσο για τα νέα όσο και για τα υφιστάμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έγραψε το "Κεφάλαιο" στο προηγούμενο φύλλο του. Όπως ανέφερε, ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει από Σεπτέμβριο για τις ελληνικές τράπεζες και τη μείωση των "κόκκινων" δανείων τους, καθώς αναμένεται από τον SSM όχι μόνο αύξηση των στόχων, αλλά "καμπανάκι" και για την  κάλυψη από προβλέψεις.

Το νέο πλαίσιο θα ενσωματωθεί υποχρεωτικά στη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP) από το 2021. Στα ισχύοντα δεδομένα, η ΕΚΤ επιθυμεί να προσθέσει πλέον και τα υφιστάμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ζητώντας από τις τράπεζες έναν αντίστοιχο "μηχανισμό" (100% κάλυψη από προβλέψεις στην 2ετία για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και στην 7ετία για δάνεια με εξασφαλίσεις) για το στοκ των NPLs τους. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, για τις ελληνικές τράπεζες, η προοπτική αυτή ανάγει σε κρίσιμο τον ρόλο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 30 δις. ευρώ, τα οποία θεωρούνται ως αβέβαιης είσπραξης. 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com