Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Τριπλή διαπραγμάτευση για περισσότερες επενδύσεις- παροχές με στόχο συμφωνία τον Ιούνιο

Με όπλο την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2019, παρά τις παροχές αξίας 2,2 δισ ευρώ που διατέθηκαν πέρυσι στην αγορά, αλλά και την πρόοδο που επιχειρείται στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο μέσα από άμεση ή έμμεση μείωση των πλεονασμάτων που θα τροφοδοτήσει επενδύσεις ή μέτρα φορολογικής και ασφαλιστικής ελάφρυνσης. Το νέο χρονικό ορόσημο το οποίο έθεσαν χθες κυβερνητικές πήγες είναι ο Ιούνιος-Ιούλιος.



Έως τότε επιθυμητό είναι να έχει προχωρήσει η διαπραγμάτευση κατ ελάχιστο για τις δύο από τις τρεις συνολικά κινήσεις για τις οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαπραγματεύσεις. Ο λόγος για το "μηχανισμό εξομάλυνσης", δηλαδή για τη μεταφορά υπερπλεονασμάτων από έτος σε έτος (την πρόθεσή της για τον οποίο η κυβέρνηση είχε γνωστοποιήσει μέσα από την απάντηση της στην έκθεση του ΔΝΤ που κοινοποιήθηκε πέρυσι, αλλά και για τη χρήση των κερδών ομολόγων ούτως ώστε να τροφοδοτήσουν συγκεκριμένες επενδύσεις.

Επίσημο αίτημα για μεταφορά υπεραπόδοσης
Σύμφωνα με πληροφορίες αναφορικά με το μηχανισμό εξομάλυνσης ήδη έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα με την ελληνική πλευρά να στοιχειοθετεί τα επιχειρήματά της. Στηρίζεται στην απουσία λόγου διατήρησης μεγαλύτερων πλεονασμάτων καθώς και στην τόνωση που προσφέρει στο ΑΕΠ και στα κρατικά έσοδα η ορθή χρήση του εν λόγω δημοσιονομικού περιθωρίου αν γίνεται με ευχέρεια χρόνου και όχι με την αγωνία θέσπισης παροχών λίγο πριν τη λήξη κάθε χρόνου.

Τα κέρδη ομολόγων πάνε για Ιούνιο
Αναφορικά με τα κέρδη ομολόγων και τη χρήση τους σε συμφωνημένες επενδύσεις, το ορόσημο του Ιουνίου-Ιουλίου και του επόμενου πακέτου δόσεων που συνδέεται όχι με την παρούσα αξιολόγηση αλλά με την επόμενη (6η αξιολόγηση), έχει και μία παρενέργεια: δηλαδή πλέον η Ελλάδα δεν διεκδικεί 5,1 δισ ευρώ συνολικά έως και το 2022 άλλα ένα ποσό κατά 650 εκατ ευρώ περίπου χαμηλότερο. Και τούτο καθώς η έλευση του τελευταίου πακέτου στο τέλος του 2019 μοιραία το εξαιρεί χρονολογικά από αυτή τη διαδικασία, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Ανάλυση βιωσιμότητας χρέους
Όσον αφορά στη μεγάλη διαπραγμάτευση για χαμηλότερα πλεονάσματα (τουλάχιστον κατά 1% του ΑΕΠ το 2021-2022 δηλαδή τουλάχιστον στο 2,5% του ΑΕΠ και στο 1,8% με 2,2% του ΑΕΠ μακροχρόνια) η επίσημη εκκίνηση του αιτήματος της ελληνικής πλευράς αναφέρεται ότι θα αποτυπώνεται στο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό ο οποίος έχει προαναγγελθεί από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για τον Απρίλιο – Μάιο.

Το σημείο κλειδί είναι πως θα περιλαμβάνει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ανάλυση βιωσιμότητας χρέους. Ο λόγος για την Ελληνική άσκηση η οποία θα πρέπει να δείχνει ότι το χρέος θα παραμείνει βιώσιμο και θα περιλαμβάνεται στον εν λόγω μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό.

Η 5η αξιολόγηση
Βασική προϋπόθεση για όλες αυτές τις κινήσεις είναι η καλή πορεία του προϋπολογισμού. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος Υφυπουργός Θοδωρής Σκυλακάκης αποτελούν ένα πρώτο καλό βήμα. Τέθηκαν υπόψη των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών τα οποία ξεκίνησαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το έλεγχο τους στα δημόσια οικονομικά.

Ωστόσο, η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα (22-24 Ιανουαρίου), σε επίπεδο επικεφαλής των κλιμακίων. Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει την ευκαιρία για πολιτικές ζυμώσεις τόσο στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, όσο και κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας στις 29 Ιανουαρίου στο Παρίσι.

Σε κάθε περίπτωση, τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία του 2019 θα επικυρωθούν από τη Eurostat στις 22 Απριλίου, επιβεβαιώνοντας σύμφωνα με την Ελληνική πλευρά ότι τηρήθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Μαζί με την έκθεση των θεσμών για την 5η αξιολόγηση η οποία αναμένεται να επικυρωθεί πολιτικά στο Eurogroup του Μαρτίου θα αποτελέσουν τα "εισιτήρια" για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

 Η επενδυτική "λίστα"
Αλλά στο θέμα των κερδών ομολόγων τα οποία θα μπορέσουν να τροφοδοτήσουν συμφωνημένες με τους θεσμούς επενδύσεις πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε άλλο κρίσιμο θέμα. Ο λόγος για την οριστικοποίηση των της λίστας των προτεινόμενων από την Ελληνική πλευρά έργων. Το ζήτημα συνδέεται με τις επιδόσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ καθώς θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον έργα και δράσεις προς χρηματοδότηση τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί ακόμα να αναστρέψει τις καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών που οδήγησαν και σε "παρκάρισμα" κονδυλίων. Η Ελληνική πλευρά πιστεύει ότι πλέον με το νέο ορόσημο που μεταφέρεται από τον Μάρτιο στον Ιούνιο, η προσπάθεια ωρίμανσης της εν λόγω διαδικασίας θα καταστεί πιο εύκολη και εξετάζει εναλλακτικές μεταξύ των οποίων και την Αναπτυξιακή Τράπεζα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com