Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Τράπεζες: Η νέα γενιά των κόκκινων δανείων

Με υψηλές προβλέψεις για ζημιές από κόκκινα δάνεια κινούνται το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι τράπεζες της Ευρώπης, ενώ έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα κινηθούν αντιστοίχως οι ελληνικές τράπεζες, που δημοσιοποιούν τις οικονομικές τους καταστάσεις στο τέλος του μήνα και στις αρχές του επόμενου.



Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί πως μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. είναι φανερές οι διαφορές αντιμετώπισης του θέματος και οι οποίες δεν προκύπτουν απαραίτητα από την ισχυρή κεφαλαιακή βάση των πιστωτικών ιδρυμάτων. Πάντως τα κριτήρια μπορούν να ποικίλλουν, δεδομένου πως πρώτο μέλημα της ECB είναι να χρηματοδοτηθούν οι εθνικές οικονομίες και εν συνεχεία οι τράπεζες να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους με τρόπους που θα μεθοδευτούν αργότερα μέσα στη χρονιά.

Άλλωστε, με δεδομένα τα μορατόριουμ, η πρώτη οσμή προβλημάτων από νέα κόκκινα δάνεια θα υπάρξει περί τον Σεπτέμβριο, αν και εκτιμάται πως τα μορατόριουμ θα παραταθούν μέχρι το τέλος του έτους, οπότε είναι πιθανόν να μην προσμετρηθούν οι κεφαλαιακές απώλειες στη χρονιά αυτή. Οι περισσότερες τράπεζες εκτιμάται πως θα ζητήσουν παράταση στα μορατόριουμ για μέχρι τη λήξη της χρήσης.

Αποτελέσματα τριμήνου

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η Alpha Bank  και η Εθνική θα ανακοινώσουν αποτελέσματα τριμήνου στις 28 Μαΐου, ενώ ακολουθεί στις 29 του μηνός η Eurobank και την 1η Ιουνίου αναμένεται η αντίστοιχη δημοσίευση από την Τράπεζα Πειραιώς.

Το ερώτημα παραμένει αν οι ελληνικές τράπεζες θα κινηθούν εμπροσθοβαρώς σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις τους, οι οποίες για ολόκληρο το έτος ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ. Ας σημειωθεί πως οι προβλέψεις συνολικά για το α' τρίμηνο ίσως και να ανέλθουν σε ποσό μεγαλύτερο του ενός δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται πως θα υπάρξουν στις ελληνικές τράπεζες νέα κόκκινα δάνεια, κυρίως λόγω απορρύθμισης ήδη ρυθμισμένων δανείων σε ύψος 10 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα επιχειρηματικά αναμένεται να ξεπερνούν το 60% του συνολικού ποσού. Γι' αυτό άλλωστε και οι συζητήσεις γύρω από την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων έχουν ανάψει.

Οι ευρωπαϊκές

Σε ό,τι αφορά πάντως την Ευρώπη, η Μεγάλη Βρετανία κινείται με πιο αυστηρά κριτήρια για την εξυγίανση των πιστωτικών της ιδρυμάτων και αναλαμβάνει το μεγαλύτερο ύψος προβλέψεων. Βεβαίως τούτο έχει να κάνει και με τις εκτιμήσεις των αρχών της χώρας για την οικονομία.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters για τις 40 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες με βάση τη χρηματιστηριακή τους αξία, προκύπτει ότι οι βρετανικές τράπεζες πήραν τις μεγαλύτερες προβλέψεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με το συνολικό ύψος να ανέρχεται σε 8,68 δισ. ευρώ.

Ακολουθούν οι τράπεζες της Ισπανίας με προβλέψεις 3,9 δισ. ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση έρχονται οι γαλλικές τράπεζες με 2,13 δισ. ευρώ. Οι ιταλικές τράπεζες προβλέπουν ζημιές από κόκκινα δάνεια ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Στη Γερμανία, η εγχώρια αγορά της οποίας εξακολουθεί να κυριαρχείται από μικρότερες τράπεζες που δεν είναι εισηγμένες, κάνουν προβλέψεις μόλις 832 εκατ. ευρώ, οι οποίες προέρχονται ουσιαστικά από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες, την Deutsche Bank και την Cοmmerzbank. Είναι φανερό πως οι συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα κινούνται με εγχώρια κριτήρια.

Tις μεγαλύτερες προβλέψεις τις λαμβάνει η HSBC, ύψους 2,77 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Barclays, 2,36 δισ. ευρώ. Εκτός Βρετανίας τις μεγαλύτερες προβλέψεις λαμβάνει η ισπανική Banco Satander, 1,6 δισ. ευρώ.

Τα θέματα αυτά πολύ σύντομα θα αποτελέσουν το αντικείμενο των roadshows που θα λάβουν χώρα μέσα στον Ιούνιο από τις Wood και Goldman Sachs. Είναι φανερό πως τα κόκκινα δάνεια εφεξής θα αποτελέσουν πανευρωπαϊκά προϊόν τιτλοποιήσεων και θα κινήσουν χρηματιστηριακά τις διεθνείς αγορές.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com