Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Ανεκτή -εντός ορίων- η χρήση εφαρμογών στα κινητά εντοπισμού κρουσμάτων κορονοϊού

Ανησυχία μεν αλλά ανεκτικότητα για την λειτουργία εντός πλαισίων, των έξυπνων εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα, μέσω των οποίων θα  ιχνηλατούνται οι επαφές ενός προσώπου ώστε να σημάνει συναγερμός αν βρίσκεται κοντά του κρούσμα κορονοϊού, εκφράζει ο Πρόεδρος της Αρχής για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κων/νος Μενουδάκος.    



"Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας είναι ανεκτά σε μια Δημοκρατία μόνο στο μέτρο και για όσο χρόνο είναι αναγκαίο", τόνισε παρουσιάζοντας τις δράσεις, δυο χρόνια μετά την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων.

Οι έξυπνες εφαρμογές
Όπως είπε  "….οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης εισέρχονται πλέον σταδιακά στη δεύτερη φάση της άμυνας κατά της πανδημίας, κατά την οποία φαίνεται ότι οι τεχνολογικές εφαρμογές θα διαδεχθούν σε μεγάλο βαθμό τις απαγορεύσεις και τα περιοριστικά μέτρα της ελεύθερης μετακίνησης. Ευρεία συζήτηση γίνεται για τις εφαρμογές παρακολούθησης της θέσης του χρήστη κινητού τηλεφώνου και τις εφαρμογές ιχνηλάτησης των επαφών του κατά τρόπο ώστε να καθίσταται δυνατό να εντοπιστεί με ποια πρόσωπα βρέθηκε σε κοντινή απόσταση ένας φορέας του ιού. Η χρήση αυτών των τεχνολογιών, αν και υπόκειται σε συγκεκριμένους κανόνες που απορρέουν κυρίως από τον ΓΚΠΔ και την Οδηγία για προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, εγείρει ανησυχίες. Πραγματικά οι τεχνολογικές εφαρμογές μπορεί να είναι ιδιαίτερα επεμβατικές στην ιδιωτική ζωή. Η ίδια η τεχνολογία, όμως, έχει τα μέσα να "διαβλέψει" τις συνέπειες και να θέσει φραγμούς, ώστε να τηρούνται τα ανεκτά σε ένα δημοκρατικό καθεστώς όρια. Αυτές τις δυνατότητες επιχειρεί να "ενεργοποιήσει" η νομοθεσία, που θέτει σειρά τεχνικών διαδικαστικών προϋποθέσεων για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Το ζητούμενο είναι η τήρηση των προϋποθέσεων αυτών. Οι ανεξάρτητες εποπτικές αρχές, έχουν επιφορτιστεί με το δυσχερές έργο αναζήτησης του σημείου όπου ισορροπούν η προστασία της ιδιωτικής ζωής και του δικαιώματος αυτοκαθορισμού με την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος της κοινωνίας.

"Ισορροπία"
Συμφέρον, δηλαδή το γενικότερο συμφέρον της κοινωνίας. Απαιτούνται πράγματι δύσκολες σταθμίσεις για την ανεύρεση του σημείου στο οποίο μπορούν να εναρμονιστούν στην πράξη, σε δεδομένες κάθε φορά πραγματικές καταστάσεις, τα συχνά αλληλοσυγκρουόμενα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, στις οποίες συντρέχουν εξαιρετικές συνθήκες, αυτή η σύγκρουση εμφανίζεται έντονη και η ανάγκη αντιμετώπισης σοβαρών κινδύνων μπορεί να οδηγήσει σε μετατόπιση του σημείου ισορροπίας, χωρίς υπέρβαση όμως των ορίων που χαράσσονται από την αρχή της αναλογικότητας. Τέτοιες συνθήκες είναι αυτές που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, για την αντιμετώπιση της οποίας και ο ΓΚΠΔ παρέχει δυνατότητα επιβολής περιοριστικών μέτρων.

Τα μέτρα, ωστόσο, αυτά μπορούν να θεωρηθούν ανεκτά σε μια Δημοκρατία μόνο στο μέτρο και για όσο χρόνο είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού κινδύνου. Διατήρησή τους πέρα από τον χρόνο αυτό δεν θα συνιστά μόνο παραβίαση ελευθεριών και ιδιωτικότητας, δημιουργεί τον μέγιστο κίνδυνο να αμβλυνθεί η ευαισθησία των πολιτών για την υπεράσπιση βασικών κεκτημένων του συστήματος αξιών του κράτους δικαίου. Κοντολογίς, δεν πρέπει να αποτελέσει η πανδημία την αφορμή εισαγωγής νέων μορφών άμεσου ή έμμεσου κρατικού ή/και κοινωνικού ελέγχου. Η προσήλωση στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μια διαρκής προσπάθεια και από το αποτέλεσμα αυτής θα κριθεί τελικά η ποιότητα της Δημοκρατίας μας".

Πρόστιμα
Όσον αφορά τα αριθμητικά δεδομένα είπε πως τα πρόστιμα αγγίζουν το 1.565.000 ευρώ από την εφαρμογή έναρξης του, τα οποία αντιστοιχούν σε 896 προσφυγές - καταγγελίες που έχουν υποβληθεί στην ανεξάρτητη αρχή, ενώ εκκρεμούν υπό εξέταση μέχρι σήμερα 1100 προσφυγές.

Διευκρίνησε πως από τα πρόστιμα αυτά τα 728.000 ευρώ αφορούν αυστηρά παραβίαση των διατάξεων του γενικού κανονισμού προστασίας δεδομένων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com