Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Επιδότηση ενοικίου ζητούν 115.000 εμπορικές επιχειρήσεις - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στο λιανεμπόριο μετά το lockdown

Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και στο Μέγαρο Μαξίμου με την οποία ζητά να υπάρξει επιδότηση ενοικίου των εμπορικών καταστημάτων έως το τέλος του έτους, απέστειλε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).



Η ΕΣΕΕ, προτείνει να υπάρξει επιδότηση του 40% του ενοικίου σε 115.000 επιχειρήσεις –το μέσο μίσθωμα υπολογίζεται στα 700 ευρώ– από το κράτος. Το μέτρο έχει κοστολογηθεί από το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ στα 258 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας, ανέφερε πως η επιδότηση θα βοηθήσει τόσο τις εμπορικές επιχειρήσεις όσο και τους ιδιοκτήτες ακινήτων να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά από το lockdown, την ύφεση και την πτώση της κατανάλωσης, ενώ υποστήριξε ότι σε αντίστοιχα μέτρα έχουν προχωρήσει και άλλες χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον ίδιο το ενοίκιο αποτελεί σήμερα το 54% του λειτουργικού κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γιατί όμως οι καταστηματάρχες δεν πάνε σε απευθείας σε διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες ακινήτων; Γιατί όπως λέει ο κ. Καρανίκας, "πολλά ακίνητα, ανήκουν στο Δημόσιο και σε ασφαλιστικά ταμεία και η όποια επαναδιαπραγμάτευση του μίσθιου είναι από δύσκολη έως ανέφικτη”.

Ποια είναι όμως η κατάσταση στην αγορά μετά την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων; "Δουλειά στην αγορά δεν υπάρχει, είναι υποτονική" λέει ο κ. Καρανίκας , "αν μπορούσαμε να το προσδιορίσουμε μεσοσταθμικά είναι 50% κάτω σε σχέση με πέρυσι. Οι μόνες κατηγορίες που κινούνται λίγο είναι τα παιδικά και τα καλλυντικά".

Σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν τους καταναλωτές τα εμπορικά καταστήματα έχουν προχωρήσει σε γενναίες προσφορές για να "μαζέψουν" ρευστότητα, ενώ εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην επαναλειτουργία του κλάδου της μαζικής εστίασης από Δευτέρα. Όπως λέει ο κ. Καρανίκας "από τη Δευτέρα που θα ανοίξει η εστίαση θα βγαίνει περισσότερο ο κόσμος". Όμως η έλλειψη τουρισμού και οι χαμηλές προσδοκίες για τη φετινή τουριστική σεζόν δεν αφήνει πολλά περιθώρια τη στιγμή μάλιστα που το 20-25% του τζίρου του λιανεμπορίου προέρχεται από τους ξένους επισκέπτες. 

Για τους μικρούς του εμπορίου το ενοίκιο είναι μόνο ένα από τα θέματα που τους "καίνε". Ένα ακόμη ανοικτό ζήτημα παραμένει τι θα γίνει με τις 130.000 ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό που δεν μπήκαν στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά και με τις επιταγές όπου ζητούν δίμηνη παράταση.

Οι κερδισμένοι των πρώτων ημερών
Εν αντιθέσει με τους μικρούς, υπάρχουν και αλυσίδες και brands που έχουν πάει ανέλπιστα καλά όπως λένε εκπρόσωποί τους.

"Είμαστε ευχαριστημένοι. Ούτε εμείς περιμέναμε πως θα πηγαίναμε τόσο καλά", λέει ο Σάμυ Φάις. Σύμφωνα με τον κ. Φάις οι πωλήσεις αθλητικών ειδών κινούνται στο +50% από την επαναλειτουργία του δικτύου καταστημάτων που διαθέτει ενώ θετικά κινούνται και οι πωλήσεις των "πολιτικών" παπουτσιών που πωλεί (βλπ. Καλογήρου).

Δυνατά ξεκίνησε και η αλυσίδα Κωτσόβολος. "Από τις 11 Μαΐου οπότε και επαναλειτούργησε το δίκτυο των καταστημάτων μας μέχρι και σήμερα καταγράφεται θετική πορεία στις πωλήσεις μας", λέει ο κ. Γιάννης Βασιλάκος CEO της αλυσίδας Κωτσόβολος. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι αρκετά πιο πάνω σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν οι πωλήσεις των λευκών συσκευών, των προϊόντων κλιματισμού και των προϊόντων πληροφορικής. Ο Γιάννης Βασιλάκος αποδίδει αυτή την πορεία, στο γεγονός ότι τα φυσικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά κοντά στους δύο μήνες και η επαναλειτουργία τους εκτόνωσε τη ζήτηση, η οποία δεν μπόρεσε να καλυφθεί μέσω του internet και των τηλεφωνικών παραγγελιών. Για τον κ. Βασιλάκο το καλό restart, δεν καλύπτει τη συνολική πτώση των προηγούμενων εβδομάδων, και οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν πώς θα κινηθεί η αγορά. Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, όπως και αρκετοί ακόμη από τον κλάδο του λιανεμπορίου, αναμένει την Κοινή Υπουργική Απόφαση, για το αν η μείωση κατά 40% των εμπορικών μισθωμάτων θα ισχύσει και τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και για ποιες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Για την McArthurGlen, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, είναι νωρίς για να αποτιμήσει την κατάσταση, αυτό θα είναι σε θέση να το κάνει σε δύο με τρεις εβδομάδες από σήμερα, ανέφερε πηγή της εταιρείαςp. Σε ό,τι αφορά το θέμα των ενοικίων, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και τη McArthurGlen, από την πλευρά του διαχειριστή. Η εταιρεία έχει στείλει σχετική επιστολή στα καταστήματα που στεγάζονται στον χώρο της, εξετάζει όλα τα δεδομένα, δεν έχει οριστικοποιήσει κάτι ακόμη και στόχος της είναι η βιωσιμότητα όλων των μερών, ανέφερε η ίδια πηγή.

Και η επόμενη ημέρα στις επαγγελματικές μισθώσεις
Η νέα κανονικότητα με την επανέναρξη της οικονομίας αναμένεται να προκαλέσει σημαντική διόρθωση, σε πρώτη φάση, στις τιμές ενοικίασης και σε δεύτερη φάση στις τιμές πώλησης καταστημάτων και γραφείων. Η επόμενη ημέρα, των αιτημάτων για μείωση των ζητούμενων τιμών έχει, ήδη, ξεκινήσει, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται ένα μπρα-ντε-φερ μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, με τους τελευταίους να δηλώνουν ότι αδυνατούν να αποπληρώσουν έγκαιρα τα οφειλόμενα ενοίκια λόγω της αποσταθεροποίησης της οικονομίας. Το μπρα-ντε-φερ επεκτείνεται σταδιακά και σε αγοραπωλησίες επαγγελματικών ακινήτων: συναλλαγή της οποίας οι όροι είχαν προσδιοριστεί πριν εκδηλωθεί ο κορονοϊός και βρισκόταν στο στάδιο της προετοιμασίας των συμβολαίων, "πάγωσε" καθώς ο αγοραστής ζήτησε "κούρεμα" της τάξεως του 15% στην, αρχικά συμφωνηθείσα, τιμή. Εάν όπως, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το deal πραγματοποιηθεί, θα δημιουργηθεί ένα προηγούμενο που εκτιμάται ότι θα τροφοδοτήσει αγοραπωλησίες με αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο "haircut". Πάντως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες διαχειρίζονται τα αιτήματα για μείωση ενοικίου, βάσει όσων προβλέπει η νομοθεσία, ενώ επιδιώκεται η αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων.

Το μέτρο της μείωσης του οφειλόμενου ενοικίου στο 60% λειτούργησε ως "ανάσα" για τους μισθωτές – χρήστες, αλλά εάν ο κύκλος εργασιών ενός καταστήματος δεν επιστρέψει τουλάχιστον στα επίπεδα πριν τον Covid-19, οι πιέσεις για σημαντική μείωση των ενοικίων θα συνεχιστούν. Αυτό με δεδομένο ότι σημαντικός αριθμός καταστημάτων στον κλάδο της εστίασης δεν θα επαναλειτουργήσει, ενόσω παραμένει άγνωστο και τι μέλλει γενέσθαι από τα μέσα Φθινοπώρου-αρχές Χειμώνα, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν θα επιτρέπουν τις υπαίθριες συναθροίσεις. Το ύψος των ενοικίων είναι ανάλογο με τον τζίρο στο λιανεμπόριο, με την μείωση των εισπράξεων να συμπαρασύρει προς κάτω και τα ενοίκια.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com