Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Για λίγους μήνες οι φορο-ελαφρύνσεις στον τουρισμό

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται, μεταξύ άλλων,  μια σειρά παρεμβάσεων φορολογικού χαρακτήρα που στοχεύουν στο να δώσουν το φιλί της ζωής στους σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Οι παρεμβάσεις αυτές πρόκειται, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.



Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών, με δεδομένους και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που υπάρχουν, είναι τα μέτρα μείωσης της φορολογίας να ισχύσουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Στην χειρότερη περίπτωση για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου και στην καλύτερη για το εξάμηνο Ιουλίου - Δεκεμβρίου. Λίγο πριν τη λήξη τους, τα μέτρα θα επανεξεταστούν προκειμένου να κριθεί αν πρέπει να παραταθούν.

Το πακέτο μειώσεων της φορολογίας ανά κλάδου που εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών είναι:

- Η μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης. Ο καφές και τα ροφήματα υπάγονται σε συντελεστή 24% και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ειλημμένη η απόφαση για υπαγωγή στον κανονικό συντελεστή 13%

- Η μείωση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις. Αυτό που εξετάζεται σοβαρά από το υπουργείο Οικονομικών είναι να υπαχθούν εκτάκτως για την καλοκαιρινή περίοδο οι διανυκτερεύσεις στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% από 13% που είναι σήμερα.

- Η μείωση ή και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία. Το τέλος διαμονής κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως και 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση ανάλογα με τον αριθμό των αστεριών του τουριστικού καταλύματος.

- Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προκειμένου να στηριχθεί κατά κύριο λόγο ο εσωτερικός τουρισμός. Η πρόταση που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη μείωση του συντελεστή από το 24% στο 13% για τους μήνες της τουριστικής σεζόν.

- Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις αεροπορικές μεταφορές. Σήμερα τα αεροπορικά εισιτήρια που εκδίδονται εγχώρια υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 24% και μελετάται η μείωσή τους στο 13%.

- Η κατάργηση για το φετινό φορολογικό έτος της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η προκαταβολή φόρου είναι σήμερα 100% του φόρου που βεβαιώνεται για την προηγούμενη φορολογική χρήση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση ή και κατάργηση της προκαταβολής φόρου είναι καθολικό αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου.

- Η παροχή φορολογικών κινήτρων για την ανακαίνιση ξενοδοχείων και γενικά τουριστικών καταλυμάτων τα οποία δεν πρόκειται να ανοίξουν φέτος λόγω της μειωμένης τουριστικής κίνησης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com