Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Πώς θα γίνει η κρατική επιδότηση των μισθών από τον Ιούνιο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση του μηχανισμού αναπλήρωσης τυχόν απωλειών στους μισθούς των εργαζομένων λόγω της κορονο-κρίσης.



Το σχετικό πλαίσιο αναμένεται να ψηφισθεί από τη Βουλή, προκειμένου να εφαρμοσθεί από την 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες , το πιθανότερο σενάριο πλέον προβλέπει την κρατική επιδότηση του 60% (και όχι του 50% ή 40% όπως προβλέπουν τα εναλλακτικά σενάρια) των απωλειών που ενδεχομένως θα υποστεί ένας εργαζόμενος μίας επιχείρησης από τον ερχόμενο μήνα. Έτσι αν πχ ένας εργαζόμενος από τα 1400 ευρώ μικτά πέσει στα 1.000 ευρώ και χάσει, έτσι, 400 ευρώ, το κράτος θα αναλάβει να καλύψει τα 240 ευρώ της μείωσης (60% της μείωσης των 400 ευρώ). Έτσι, ο εργαζόμενος θα λάβει ως τελική αμοιβή  ποσό ύψους 1240 ευρώ (1000 ευρώ από τον εργοδότη του και 240 ευρώ από το κράτος). Συνεπώς η μείωση που θα υποστεί ο εργαζόμενος του παραδείγματος, θα ανέλθει τελικά στα 160 ευρώ ή 11% αντί για 400 ευρώ ή 28%. Το ίδιο σενάριο προβλέπει την κάλυψη των εισφορών που αντιστοιχούν στο κρατικό "επιμίσθιο".

Η κρατική επιχορήγηση θα αφορά αποκλειστικά όσους έχουν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ενώ η μείωση των μηνιαίων ωρών εργασίας (και έτσι της αμοιβής), την οποία θα υποστούν οι εντασσόμενοι στο μηχανισμό αυτό δεν θα πρέπει να πέσει κάτω από το 50% των μηνιαίων ωρών εργασίας που είχε ένας εργαζόμενος με βάση τη σύμβαση που είχε πριν την ένταξη του στο μηχανισμό αναπλήρωσης των απωλειών στην αμοιβή του.

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο μέσος μικτός μισθός των πλήρως απασχολούμενων ανέρχεται στα 1150 ευρώ, η μείωση του θα μπορούσε να τον οδηγήσει κατ΄ελάχιστον στα 575 ευρώ  (-50%). Με ενδεχόμενη κάλυψη, όμως, του 60% της μείωσης των 575 ευρώ (345 ευρώ), οι συνολικές μέσες αμοιβές θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 920 ευρώ δηλαδή θα υποστούν μείωση 230 ευρώ ή 20%.

Επίσης, το "καθεστώς" αυτό μπορεί να καλύπτει ακόμα και το 100% του πλήθους των εργαζομένων μίας επιχείρησης (εφόσον είναι όλοι τους είναι πλήρους απασχόλησης). Με άλλα λόγια, μία επιχείρηση θα μπορεί να εντάξει ακόμα και όλους τους εργαζομένους της στο σύστημα επιχορήγησης μέρους της μείωσης του μισθού τους. Εναλλακτικά, μπορεί να εντάξει μέρος αυτών, ενώ το υπόλοιπο να συνεχίσει να το αμείβει με τις ισχύουσες συμβάσεις του.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, θα πάψει από τον επόμενο μήνα να ισχύει το μοντέλο της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας που ίσχυσε το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου (στο 100% του προσωπικού για τις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις, έως στο 100% του προσωπικού για πληττόμενες σημαντικά επιχειρήσεις) αλλά και κατά τον τρέχοντα μήνα (στο 100% για τις κλειστές, για έως το 60% για τις πληττόμενες). Ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλεισθεί πλήρως μία μείωση (και όχι κατάργηση) του μέγιστου ποσοστού αναστολής συμβάσεων στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα  με όσα  προβλέπει το  πιθανότερο σενάριο, στον μηχανισμό αυτό θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις, είτε ανήκουν σε πληττόμενο κλάδο (δηλ. έκλεισαν με κρατική εντολή ή συνέχισαν αν και επλήγησαν σημαντικά), είτε όχι, υπό τον όρο ότι κατά τους προηγούμενους 3 μήνες εμφάνισαν μείωση τζίρου πχ τουλάχιστον 20%.  Εναλλακτικά, σύμφωνα με άλλο σενάριο στον μηχανισμό θα μπορούσαν να ενταχθούν μόνο οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή πλήττονται σημαντικά.

Βασικός όρος, επίσης, για την ένταξη μίας επιχείρησης να μην προβεί σε απολύσεις προσωπικού τουλάχιστον κατά το διάστημα κατά το οποίο θα επιδοτείται από το κράτος μέρους της μισθοδοσίας τους, αν και παραμένει στο τραπέζι το "πάγωμα" των απολύσεων να αφορά μία περίοδο (πχ 30 -45 μέρες) και μετά το τέλος της επιδότησης. Όσον αφορά το χρονικό διάστημα μέγιστης ισχύος αυτής της επιδότησης, οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι θα φτάνει τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ ένα εναλλακτικό σενάριο προβλέπει τη διατήρησή του έως και τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com