Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Κεφάλαια 15 δισ. ευρώ ήρθαν στην Ελλάδα το 2015

Κεφάλαια ύψους 15 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 8% του ΑΕΠ της Ελλάδας προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις την περσινή χρονιά, με την πλειονοτότητά τους να προέρχονται από το εξωτερικό.




Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων στις προοπτικές της χώρας μας λειτούργησαν καταλυτικά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και συνέβαλαν καθοριστικά στην υλοποίηση μεγάλων deals, μετουσιώνοντας το ενδιαφέρον που υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα σε πράξη.

Σύμφωνα με μελέτη της PwC που δημοσιεύθηκε χθες, ένα μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων αφορά σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, ενώ ένα άλλο κατευθύνθηκε στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, αλλά και στα ομόλογα που έξέδωσαν οι ελληνικές τράπεζες.
Κεφάλαια 15 δισ. ευρώ ήρθαν στην Ελλάδα το 2015

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του 2014 πραγματοποιήθηκαν 36 εξαγορές και συγχωνεύσεις, συνολικής αξίας 5,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το 2013, με τις μεγαλύτερες συναλλαγές να εντοπίζονται στους κλάδος των ακινήτων και των μεταφορών, ωστόσο η μέση αξία των συναλλαγών ήταν αισθητά χαμηλότερη (στα 70 εκατ. ευρώ).

Ενδεικτικά, ανάμεσα στις «ηχηρές» εξαγορές που έγιναν το 2014 ήταν του Αστήρ Παλλάς της Εθνικής Τράπεζας από την Jermyn Street Real Estate, έναντι 400 εκατ. ευρώ, του «Ερρίκος Ντυνάν» από την Ημίθεα που ανήκει στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς έναντι 115 εκατ. ευρώ, της HOL από τη Vodafone (έναντι 73 εκατ. ευρώ), της Makro Cash * Carry από τον Σκλαβενίτη (έναντι 68 εκατ. ευρώ) και της Praktiker από την Fairfax που ελέγχεται από τον Καναδό μεγαλοεπενδυτή Prem Watsa, (έναντι 22 εκατ. ευρώ) και τέλος η συμφωνία ανάμεσα στην Μύθος Ζυθοποιία (Carlsberg) και την Ολυμπιακή Ζυθοποιία (Fix Hellas), όπου το τίμημα παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.

Την ίδια ώρα, σημαντικά κεφάλαια ύψους 4,8 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν και σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, κυρίως σε ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών με στρατηγικούς επενδυτές, ενώ 2,2 δισ. ευρώ συγκεντρώθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες μέσα από την έκδοση διεθνών ομολόγων, με κουπόνια που κυμαίνονταν μεταξύ 3,4% - 5%. Επιπλέον, 2,9 δισ. ευρώ συγκεντρώθηκαν από εταιρείες με κουπόνια που κυμαίνονται μεταξύ 3,5% - 8,5%.

Ο Κώστας Μητρόπουλος, εντεταλμένος σύμβουλος της PwC, σχολιάζοντας τα παραπάνω ευρήματα, ανάφερε ότι «οι προσδοκίες για είσοδο της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης το 2014 έδωσαν ώθηση στην άντληση κεφαλαίων και στην πραγματοποίηση συναλλαγών, οι πλείστες των οποίων στηρίχθηκαν σε μη ελληνικά κεφάλαια» και πρόσθεσε πως «μια σειρά σημαντικών εξαγορών και συγχωνεύσεων ανακοινώθηκε το 2014 και ένα υποσύνολό τους ολοκληρώθηκε την ίδια χρονιά, στην μεγάλη τους πλειοψηφία με ξένους στρατηγικούς επενδυτές, ενώ το ύψος των συνολικών κεφαλαίων που κινητοποιήθηκαν για τις συναλλαγές αυτές ξεπερνά το 8% του ελληνικού ΑΕΠ».

«Τροχοπέδη» η πολιτική αβεβαιότητα
Παρ' όλα τα θετικά σημεία για την ελληνική οικονομία, η έρευνα της PwC αναδεικνύει ότι στα τέλη Δεκεμβρίου του 2014 το κενό εμπιστοσύνης των επενδυτών για την ελληνική οικονομία εκτινάχτηκε στα επίπεδα του 2012 εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που συνδέονταν με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτό είχε ως αποτελέσμα να «παγώσει» το ενδιαφέρον των ξένων και να σταματήσει η εισροή ξένων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά. Ενώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου η ελληνική οικονομία έδειχνε ικανή να βγει οριστικά από την κρίση και να κάνει το μεγάλο βήμα για την επιστροφή στην ανάπτυξη, η πολιτική αβεβαιότητα και η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές έβαλαν ξανά τη χώρα «στο μάτι του κυκλώνα» και αναζωπύρωσαν τα σενάρια περί Grexit.

«Η ελληνική οικονομία έδειξε δείγματα δυναμισμού το 2014, τα οποία αποδυναμώθηκαν προς το τέλος του χρόνου εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της PwC, Μάριος Ψάλτης, ο οποίος ωστόσο προσθέτει πως η αύξηση του αριθμού των συναλλαγών δείχνει ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, καθώς η οικονομία αρχίζει να αναδιαρθρώνεται.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στο αστρονομικό ποσό των 159 δισ. ευρώ από τα οποία το 40% αφορούσε στον κλάδο τηλεπικοινωνιών, των ΜΜΕ και της τεχνολογίας και ακολούθησαν οι κλάδοι των κατασκευών, των καταναλωτικών προϊόντων και των ακινήτων.

Εισροή κεφαλαίων

36 εξαγορές και συγχωνεύσεις έγιναν το 2014, συνολικής αξίας 5,1 δισ. ευρώ

2,2 δισ. ευρώ συγκεντρώθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες μέσα από την έκδοση διεθνών ομολόγων

2,9 δισ. ευρώ συγκεντρώθηκαν από εταιρείες με κουπόνια που κυμαίνονται μεταξύ 3,5% - 8,5%



 
website counter
friend finderplentyoffish.com