Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΠΛΗΘΟΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΕΩΣ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Με βαριά ατζέντα και σειρά εκκρεμοτήτων στο εσωτερικό και το εξωτερικό, που πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου οπότε και θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., θα βρεθεί αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση.




Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλ. Τσίπρας από την πρώτη μέρα ανέβασε ταχύτητες προκειμένου να έχουν κλείσει ή έστω δρομολογηθεί σειρά θεμάτων πριν βρεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπος, από τη θέση του πρωθυπουργού, με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες.

Στο οικονομικό «μέτωπο», όπου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η νέα κυβέρνηση, ρευστότητα, ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για χρέος και το πλαίσιο στήριξης της οικονομίας, μετά την εκπνοή της δίμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος, βρίσκονται, στην κορυφή της ατζέντας για τη νέα κυβέρνηση. Εκ των πραγμάτων τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και τα προβλήματα πιεστικά, ενώ ο Φεβρουάριος είναι από όλες τις απόψεις θερμός μήνας, αφού στα μέσα του και συγκεκριμένα στο διάστημα 12 - 16 Φεβρουαρίου αναμένεται να κορυφωθούν οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Διαβουλεύσεις
Εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων, οι διαβουλεύσεις εντείνονται, ενώ κυριολεκτικά την επομένη του εκλογικού αποτελέσματος γνωστοποιήθηκε η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς, που φθάνει αύριο στην Αθήνα, αλλά και του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, εκτός απροόπτου, την Παρασκευή. Ο κ. Σουλτς θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό αύριο και εν συνεχεία θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ. Συνάντηση σχεδιάζεται και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου.

1. Ο πρώτος κρίσιμος σταθμός είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την πρώτη, επίσημη, συνάντηση ως πρωθυπουργός με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο βρίσκεται η πίεση των Ευρωπαίων για διαμόρφωση μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, έστω σε πρώτη φάση για χορήγηση επιπλέον παράτασης στο τρέχον πρόγραμμα, αλλά και οι ελληνικές πιέσεις για αναδιάρθρωση του χρέους.

2. Τέσσερις μέρες μετά, στις 16 Φεβρουαρίου συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου ο νέος υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και οι ομόλογοί του αναμένεται να μπουν στην ουσία των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα, όπως προανήγγειλε ήδη προχθές ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Χαρακτήρα επείγοντος έχει εκ των πραγμάτων, εάν και υπό ποιους όρους, θα επεκταθεί η παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

3. Τα μεσάνυκτα της 28ης Φεβρουαρίου εκπνέει η δίμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης που είχε συμφωνηθεί με την κυβέρνηση Σαμαρά. Εφόσον δεν υπάρξει νέα διευθέτηση, μπορεί να μπλοκάρει η εκταμίευση των δόσεων των 7,2 δισ. ευρώ από Ε.Ε. και ΔΝΤ, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα λόγω του ότι δεν ολοκληρώθηκε η πέμπτη αξιολόγηση από την τρόικα και να επιστραφούν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) από το το ΤΧΣ τα περίπου 12 δισ. ευρώ που παρέμειναν αδιάθετα.

4. Μέσα στον Φεβρουάριο, η Ελλάδα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια 2,4 δισ. ευρώ, ενώ εντός του Μαρτίου οι αναχρηματοδοτήσεις εντόκων ανέρχονται σε 4,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, μέσα στον Φεβρουάριο, οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας ανέρχονται περίπου σε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες υποχρεώσεις εντός του Μαρτίου διαμορφώνονται περίπου σε 2,5 δισ. ευρώ, που αφορούν κυρίως σε πληρωμές προς το ΔΝΤ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com