Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ομίχλη .........

Η περίοδος χάριτος της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα κράτησε μόλις μια μέρα.



Την ώρα που οι υπουργοί στις τελετές παράδοσης - παραλαβής ανακοίνωναν το «πάγωμα» των αποκρατικοποιήσεων και την επαναφορά στο Δημόσιο των 10.000 υπαλλήλων που έχουν απομακρυνθεί με διαθεσιμότητα, οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα εκτοξεύονταν στα ύψη, ενώ το Χρηματιστήριο της Αθήνας κατέρρεε. Ειδικότερα οι αποδόσεις στο τριετές ομόλογο διαμορφώθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, στο 17%. Ο τραπεζικός δείκτης στο ΧΑ «έγραψε» αρνητικό πρόσημο 26,67% και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 9,24%.

Το επιστέγασμα ήταν η υποβάθμιση, από την S&P, της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας σε αρνητική από σταθερή, κίνηση που προϊδεάζει για υποβάθμιση της αξιολόγησης. Προειδοποιήσεις έχουν σταλεί και από τη Moody's, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί ειδική τηλεδιάσκεψη κορυφαίων στελεχών της Fitch, στην οποία θα εξεταστούν οι πολιτικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, καθώς και η θέση του Δημοσίου και των ελληνικών τραπεζών όσον αφορά τη ρευστότητα τους επόμενους μήνες.

Το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί επικίνδυνα στις αγορές και στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης. Η Γερμανία κρατά σκληρή στάση. Ακόμη και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς που διάκειται σχετικά ευνοϊκά απέναντι στη νέα ελληνική πολιτική πραγματικότητα, χθες, μια μέρα πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα δεν θα επιβιώσει εάν λέει «όχι» σε όλα, εννοώντας τις θέσεις της Ε.Ε.

Η προσεχής Παρασκευή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη ημέρα. Από τις δηλώσεις που αναμένεται να κάνει ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, θα φανεί εάν υπάρχουν πιθανότητες συμφωνίας...

Το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να αποφευχθεί εκτροχιασμός και καταστροφικές συνέπειες. Τα σύννεφα είναι ήδη πολλά στον ορίζοντα...

 
website counter
friend finderplentyoffish.com