Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

"Δίνουν" και τα μέτρα €3,5 δισ. - Ψάχνουν αντίδοτο στις εσωκομματικές αντιδράσεις

Το νέο επεισόδιο στη "σαπουνόπερα" της διαπραγμάτευσης, τιτλοφορείται: Πρόσθετα μέτρα- ρεζέρβα στην περίπτωση που οι στόχοι του 2018, δεν ευοδωθούν. Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και ΔΝΤ βρήκαν "κοινό" τόπο για να μπορέσουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, στην επιβολή "ρήτρας" με συγκεκριμένα μέτρα-φωτιά. Ούτε με την οψιόν τούτη έχουν πρόβλημα στην κυβέρνηση.



Απολύτως κανένα θέμα δεν έχουν να συμφωνήσουν πέραν του εξοντωτικού πακέτου των 5.4 δις. ευρώ και σε άλλα 3.5 δις να τους "βρίσκονται" εάν χρειαστεί. Έχουν όμως ένα σοβαρό πρόβλημα που τους απασχολεί για να διευθετήσουν: Πώς θα γίνει η αποδοχή των έξτρα δις σε μέτρα να γίνει στις γκουίντες και να μη λάμψει στη σκηνή. Ήτοι, να μη χρειαστεί να "νομοθετηθούν" στη Βουλή και απολαύσει σε απευθείας σύνδεση μαζί με το πανελλήνιο και οι κυβερνώντες βουλευτές το μέγεθος της νέας επιτυχίας τους (sic).

"Ναι" σε μέτρα αλλά ...στα κρυφά

Εξού και σηκώθηκε εκ νέου η παντιέρα ρόσα κι άρχισαν από την Ηρώδου Αττικού να παιανίζουν ξεσηκωτικά εμβατήρια κόντρα στους "αιμοσταγείς" δανειστές. Κυβερνητικές πηγές άλλωστε παραδέχονται με δόξα και τιμή, ευθαρσώς, στις καθημερινές κατ ιδίαν συνομιλίες τους, ότι καθόλου δεν αρνούνται να συναινέσουν – ακόμα και σε ονομαστικοποίηση- των μέτρων- φωτιά αρκεί να μη χρειαστεί να τα περάσουν από τη Βουλή.

Είναι τα ίδια κυβερνητικά στελέχη που παίρνουν όρκο πως καμία απολύτως διάθεση δεν έχει η κυβέρνηση να οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές. Δεν αναζητούν έξοδο από την Ηρώδου Αττικού, ούτε "ηρωική", ούτε άδοξη. Κι αν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τα υποδαυλίζουν στελέχη σε συνεννόηση με το Μαξίμου, πιθανότατα, τούτο δεν είναι παρά επιστροφή στη γνωστή τακτική της "διαχείρισης απειλής" στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση από τα γεννοφάσκια της.

Η διάθεση για γάντζωμα στην εξουσία του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, είναι εμφανής άλλωστε από το πρωτοφανές μείγμα των μέτρων που δέχθηκε να λάβει προκειμένου να "κλείσει" η αξιολόγηση. Φορολογικό "πογκρόμ" στη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις , είναι μόνον μια από τις ενδείξεις ότι προκειμένου να μετρήσει περισσότερες μέρες στην εξουσία, ο πρωθυπουργός δεν ορρωδεί προ ουδενός.

Έχει ωστόσο εσωτερικές αναταράξεις εκ των πραγμάτων, να διαχειριστεί ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ. Το πακέτο- μαμούθ των 9 δισ. στο οποίο καλείται να συμφωνήσει εντός των επόμενων λίγων ημερών ( επιθυμούν έκτακτο Eurogroup) θα δοκιμάσεις τις ήδη οριακές αντοχές των συριζαίων βουλευτών, οι οποίοι επιστρέφοντας στις περιφέρειές τους για τις διακοπές του Πάσχα, γνωρίζουν ήδη ότι θα υποστούν ασφυκτικές πιέσεις από τους ψηφοφόρους τους.

Το αυτό γνωρίζει εξόχως καλά και το κυβερνητικό επιτελείο το οποίο ψάχνει τρόπο να "μοντάρει" το πακέτο των μέτρων - εφεδρεία κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην οδηγηθεί η κυβέρνηση σε πτώση εκ των έσω.

Υπενθυμίζεται πως οι "53" έχουν ήδη στείλει το μήνυμά τους ( καλύτερα να πέσουμε αντιστεκόμενοι παρά από την κοινωνία) ενώ ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Euronews, προειδοποίησε πως η κυβέρνησή του βρίσκεται στα όρια των αντοχών της.

Αντίδοτο

Στο Μαξίμου έχουν ήδη αρχίσει να επιδίδονται στην επικοινωνιακή "διαχείριση" των νέων μέτρων και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, κυριότατα για να πείσουν τους ίδιους τους βουλευτές τους πως ούτε τέταρτο μνημόνιο , ούτε νομοθέτηση νέων μέτρων πρόκειται να υπάρξει προκειμένου να "κλειδώσει" η ολοκλήρωση της α΄ αξιολόγησης.

Αντ αυτού, προωθούν - με τις ευλογίες του Ευκλείδη Τσακαλώτου- η θεσμοθέτηση ενός αυτόματου μηχανισμού εξισορρόπησης των αποκλίσεων και ετοιμάζονται για νέες θριαμβολογίες, κραδαίνοντας και πάλι το ζήτημα "χρέος". Η ρήτρα μέτρων λένε, θα είναι "πακέτο" με δέσμευση για διευθέτηση του χρέους. Άλλωστε, σύμφωνα με τους ίδιους, στη λύση που προτείνεται από τους Θεσμούς για τη χώρα, "συναινεί και ο Τσακαλώτος. Επομένως δεν αφορά την νομοθέτηση μέτρων". Απλούστατο.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com