Με τα κρατικά ταμεία να βρίσκονται ήδη στο κόκκινο και την κυβέρνηση να δανείζεται από τα αποθεματικά δημοσίων φορέων για να αντεπεξέλθει σε ανελαστικές υποχρεώσεις, ελλείψει νέας βοήθειας από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, αναζητείται η συμφωνία με τους πιστωτές.
«Από τα μέσα Απριλίου είμαστε σε ένα δύσκολο δρόμο, αλλά η χώρα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να χρεοκοπήσει έως τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, εάν χρειαστεί», δήλωσε χθες υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.
Η ίδια πηγή, σύμφωνα με το Reuters εκτιμούσε πως «η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, όχι όμως και δραματική όπως πέρσι». Έσπευσε όμως να προειδοποιήσει πως «όσο περνά ο καιρός χωρίς να ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο». Δημόσιοι φορείς, όπως ο ΟΑΕΔ, ο ΕΟΠΥΥ, η Βουλή κατέθεσαν περίπου 500 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος και από εκεί μέσω της διαδικασίας των repos, δηλαδή μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμού που αναχρηματοδοτείται, χρησιμοποιήθηκαν από την ΤτΕ για να καλυφθούν βασικές ανάγκες. Εκτιμάται δε πως κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, υπάρχουν επίσης ως διαθέσιμα στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν έχουν κατατεθεί στην ΤτΕ και θεωρητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πράξεις repos.
Ανησυχία
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters η απόδοση σε αυτές τις περιπτώσεις για τους φορείς είναι 3,7%, σημαντικά υψηλότερο από το να διατηρούν οι φορείς τα αποθεματικά τους στις εμπορικές τράπεζες. Το πρόβλημα στη ρευστότητα ανέκυψε ήδη από τις 23 Απριλίου, καθώς για να πληρωθούν βασικές υποχρεώσεις, για καταβολή μισθών και συντάξεων απαιτήθηκε να γίνει εσωτερικός δανεισμός μέσω repos για να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες.
Η ρευστότητα του Δημοσίου εισέρχεται, πραγματικά, σε επικίνδυνη ζώνη, από τον Ιούνιο και μετά, ενώ ειδικά τον Ιούλιο, θα πρέπει να καταβληθούν συνολικά 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,9 δισ. ευρώ είναι ομόλογα και τόκοι προς την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και 458 εκατ. ευρώ δόση προς το ΔΝΤ, χρήματα που απλά δεν υπάρχουν.
Πέραν των ανελαστικών υποχρεώσεων, για πληρωμή μισθών και συντάξεων για τα οποία το Δημόσιο χρειάζεται περίπου 1,5 δισ. ευρώ τον μήνα, «τρέχουν» υποχρεώσεις για τοκοχρεολύσια, δόσεις δανείων προς ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση και αποπληρωμής ομολόγων, με τον κύριο όγκο των τελευταίων να συγκεντρώνεται τον Ιούλιο (ανάγκη αποπληρωμής 2,9 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ).