Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Ολοήμερο Δημοτικό από τον Σεπτέμβριο

Ενιαίος τύπος ολοήμερου δημοτικού σχολείου θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο σε όλη τη χώρα.



Το υποχρεωτικό πρόγραμμα θα λήγει στις 13:15, ενώ έως τις 16:00 θα λειτουργεί προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα. Αυτό, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, προκαλώντας ωστόσο αντιδράσεις από τους δασκάλους που τον κατηγορούν ότι "κουτσουρεύει" το πρόγραμμα προκειμένου να χρειαστεί λιγότερους εκπαιδευτικούς.

Παράλληλα, υπό την πίεση έντονων αντιδράσεων από τους εκπαιδευτικούς, ο υπουργός Παιδείας υποχρεώθηκε να βάλει «πάγο» στην πρότασή του να καθιερωθεί ως βασικό κριτήριο πρόσληψης η επιτυχία στους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, ανακοινώνοντας χθες από τη Βουλή ότι και την επόμενη σχολική χρονιά (2016-2017) οι προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών θα γίνουν με το ισχύον σύστημα. «Φέτος, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνονται από την απόφαση του ΣτΕ (4030/2015) επειδή συνεχίζει να υπάρχει το τραγικό πρόβλημα των δημοσιονομικών αδιεξόδων, θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις των αναπληρωτών με βάση την περσινή διαδικασία. Με βάση τους πίνακες που υπήρξαν και πέρυσι», υπογράμμισε ο υπουργός. Υποσχέθηκε δε, ότι την επόμενη σχολική χρονιά 2016 - 2017, θα υπάρξει διαδικασία ΑΣΕΠ για μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών.

Εν τω μεταξύ, με απόφαση του υπουργού Παιδείας, από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργεί ενιαίος τύπος ολοήμερου δημοτικού σχολείου σε όλους τους τύπους δημοτικών σχολείων της χώρας από 4/θέσια και πάνω (περίπου 3.555 σχολικές μονάδες). Η λειτουργία των μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών σχολείων παραμένει ως έχει.

Οι εκπαιδευτικοί, ωστόσο, κατηγορούν το υπουργείο ότι με αυτή την απόφαση καταργεί τα 1.336 σχολεία αναμορφωμένου προγράμματος (ΕΑΕΠ), αφού μειώνονται κατά 5 οι ώρες σε κάθε τμήμα εβδομαδιαίως, ενώ υπογραμμίζουν ότι χιλιάδες παιδιά θα αποκλειστούν από το ολοήμερο πρόγραμμα διότι στην απόφαση προβλέπεται ότι πρέπει και οι δύο γονείς να είναι εργαζόμενοι.

Με βάση την πρόταση του υπουργείου, το υποχρεωτικό πρόγραμμα θα ξεκινά στις 8:10 και θα ολοκληρώνεται στις 13:15, με αναπροσαρμογή των ωρών των διδακτικών αντικειμένων μεταξύ των σχολείων με ΕΑΕΠ (1.337 σχολικές μονάδες) και τους άλλους τύπους σχολείων (2.218 σχολικές μονάδες). Η έναρξη του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος ορίζεται στις 13:15 και η λήξη του στις 16:00. Κατά την πρώτη ώρα, θα γίνεται η σίτιση των μαθητών, η δεύτερη θα είναι ώρα μελέτης, ενώ στην τρίτη ώρα θα γίνεται επιλογή μεταξύ των ακόλουθων διδακτικών αντικειμένων (ΤΠΕ, Αγγλικά, Αθλητισμός, Θεατρική Αγωγή, Μουσική κ.ά.).

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία στην ενδιάμεση έκθεσή της προτείνει τη μείωση της διδασκόμενης ύλης στα δημοτικά, την κατάργηση του μήνα των εξετάσεων στο γυμνάσιο και την αντικατάστασή τους από εργασίες και εξετάσεις κατά τη διάρκεια του έτους και την εισαγωγή μόνο με απολυτήριο Λυκείου σε τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χαμηλής ζήτησης.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com