Ούτε στην αμερικανική παρέμβαση για να «μαλακώσει» το ΔΝΤ και να πάρει πίσω τις εξωφρενικές απαιτήσεις του, δεν μπορεί να περιμένει η Αθήνα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως καλύπτει απόλυτα το ΔΝΤ, την ώρα που δέχεται ολομέτωπη επίθεση τόσο από την Αθήνα όσο και από την Κομισιόν.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών μιλώντας στο Κογκρέσο, αποκάλυψε πως η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στα χρήματα του ΔΝΤ μόνο εάν προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, δηλαδή τις περικοπές που απαιτεί το Ταμείο. Ωστόσο, προέβλεψε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και έτσι το ΔΝΤ δεν θα δανείσει την Ελλάδα ούτε αναμένεται να είναι τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα το Reuters αναφέρει:
Sheets also said that Greece would not have access to the International Monetary Fund's exceptional lending facilities in the next phase of its bailout, adding that the Treasury supports the IMF's insistence that the bailout be restructured to make Greece's debt sustainable with more reforms from Athens and debt relief from European lenders.
Μάλιστα, ο Αμερικανός αξιωματούχος Nathan Sheets δεν έμεινε μόνο σε αυτό, αλλά έκανε και μία δήλωση που αναμένεται να προκαλέσει και νέες σφοδρές αντιδράσεις στην Ευρώπη ίσως και ρήγμα ανάμεσα τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Όπως είπε o αμερικανός αναπληρωτής υπουργός στηρίζει απόλυτα τις θέσεις του ΔΝΤ και σημείωσε πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον ξεπερασμένο και χρειάζεται επειγόντως αναπροσαρμογή. Σημείωσε παράλληλα πως στηρίζει επίσης την επιμονή του ΔΝΤ στις απαιτήσεις του τόσο στο θέμα του χρέους που αφορά τους ευρωπαίους δανειστές όσο και στα σκληρά μέτρα που αφορά την κυβέρνηση.
Χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα και ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους δανειστές, υπογράμμισε ο κ. Sheets.
Επίσης, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στα εργαλεία έκτακτου δανεισμού (exceptional lending facilities) του ΔΝΤ στην επόμενη φάση του προγράμματος διάσωσης. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο το ΔΝΤ είχε ακυρώσει σχετική ρύθμιση που είχε θεσπίσει το 2010 ώστε να συμμετάσχει στη διάσωση της Ελλάδας παρά τις αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους.