«Όχι» στη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να διευθετηθεί η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, λέει και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν βλέπει λόγο να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής για το συγκεκριμένο θέμα.
Τα υφιστάμενα προβλήματα επιλύονται, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, στο πλαίσιο του Eurogroup.
Το όργανο που αποφασίζει είναι το Eurogroup, δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Η διαδικασία προβλέπει ότι οι θεσμοί διεξάγουν τις συνομιλίες με την Ελλάδα και το Eurogroup είναι το όργανο που αποφασίζει, υπογράμμισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν. Σημείωσε δε ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω συνομιλίες και υπενθύμισε ότι έχει συμφωνηθεί η ανάγκη για πακέτο προληπτικών μέτρων.
«Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε χθες ότι η πρόοδος των συνομιλιών μεταξύ θεσμών και Ελλάδας δεν είναι τέτοια ώστε να μπορεί να συγκαλέσει Eurogroup. Το πόσο αυτό μπορεί να διαρκέσει ώσπου αυτές οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν, δεν μπορώ να το πω τώρα. Είναι προφανώς έτσι: υπάρχει ακόμη ανάγκη συνομιλιών. Η κανονική διαδικασία προβλέπει ότι οι θεσμοί διεξάγουν τις συνομιλίες και το Eurogroup είναι μετά το όργανο που αποφασίζει. Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας ότι και ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής δεν υφίσταται», δήλωσε η κ. φον Τισενχάουζεν, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την άποψη της καγκελαρίου και με την τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του ενδεχομένου έκτακτης Συνόδου Κορυφής, δήλωσε: «Έχουμε μια διαδικασία η οποία είναι επιτυχής και δίνει στους υπουργούς Οικονομικών έναν συγκεκριμένο ρόλο. Σε αυτήν μένουμε. Υπάρχει η πιο στενή δυνατή συνεργασία μεταξύ της καγκελαρίου και του υπουργού των Οικονομικών».
Όσον αφορά τη διαδικασία και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, η κ. φον Τισενχάουζεν επισήμανε ότι την περασμένη Παρασκευή στο Άμστερνταμ υπήρξε συμφωνία μεταξύ των θεσμών και του Eurogroup ότι στους τέσσερις βασικούς τομείς της τρέχουσας αξιολόγησης (ασφαλιστικό, φορολογικό, «κόκκινα δάνεια», ταμείο αποκρατικοποιήσεων) υπήρξε πρόοδος αλλά ότι «είναι αναγκαίο και ένα πακέτο προληπτικών μέτρων για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει κάποιους στόχους του προϋπολογισμού». Η τεχνική εφαρμογή εναπόκειται τώρα στις συνομιλίες θεσμών και Ελλάδας, συνέχισε η εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε και προσέθεσε: «Υπήρξε σύμφωνη γνώμη μεταξύ όλων των συμμετεχόντων την Παρασκευή. Αυτή ήταν η συμφωνία των συμμετεχόντων στο Άμστερνταμ και για αυτό αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση αλλά η συμφωνία δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση».