Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Η ρευματοκλοπή κοστίζει 250 εκατ. τον χρόνο στη ΔΕΗ

Σε ποσό άνω των 170 εκατ. ευρώ υπολογίζει η ΔΕΗ τα διαφυγόντα έσοδα από τις ρευματοκλοπές, και σε 250 εκατ. ευρώ τη συνολική απώλεια εσόδων, μαζί με τους φόρους που αναλογούν, σημειώνοντας μάλιστα ότι τα ποσά αυτά βασίζονται στις συντηρητικές εκτιμήσεις της ΡΑΕ και ότι στην πραγματικότητα τα έσοδα που χάνονται από τις ρευματοκλοπές είναι κατά πολύ μεγαλύτερα.


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, επικαλούμενη τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής, η ΔΕΗ υπολογίζει τα έσοδα που χάνει κάθε χρόνο σε 120-125 εκατ. ευρώ, τις απώλειες από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας σε 21 εκατ. ευρώ, τις απώλειες από το ΕΤΜΕΑΡ που δεν εισπράττεται σε 32 εκατ. ευρώ κια τα διαφυγόντα έσοδα για ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ στα 7,3 εκατ. ευρώ και στα 26,5 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
«Δεδομένου ότι τα ποσά των ΥΚΩ αποτελούν κατά περίπου 98% έσοδα της ΔΕΗ και τα ποσά του ΕΤΜΕΑΡ είναι μέρος των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, το έλλειμμα του οποίου καλύπτεται κατά 85 ως 90% από τη ΔΕΗ, προκύπτει ότι τα διαφεύγοντα έσοδα της ΔΕΗ από τις ρευματοκλοπές είναι της τάξης των 170 εκατ. ευρώ» αναφέρει η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της και προσθέτει ότι πέραν αυτών οι ρευματοκλοπές προκαλούν διαφυγόντα έσοδα και στο δημόσιο, λόγω τη μη είσπραξης ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, της τάξης των 35 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, καθώς και μία επιπλέον απώλεια λόγω της μη επιβολής φόρου εισοδήματος εί των κερδών της μη τιμοογηθείσας ενέργειας.
«Σύμφωνα με τα ανωτέρω τα συνολικά διαφυγόντα έσοδα λόγω των ρευματοκλοπών...είναι της τάξης των 250 εκατ, ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερα» καταλήγει η ΔΕΗ, τονίζοντας ακόμα ότι οι ρευματοκλοπές αποτελούν μείζονος σημασίας πρόβλημα, η αντιμετώπιση του οποίου είναι πρώτης προτεραιότητας, καθώς πέρα από την τεράστια οικονομική έχει και εξαιρετικά σοβαρή κοινωνική διάσταση.
ΡΑΕ
Με απόφαση της ΡΑΕ η ρευματοκλοπή αντιστοιχεί σε ποσοστό 3,2% επί της συνολικά εγχεόμενης ενέργειας στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας, αναφέρει η ΔΕΗ, η οποία χρησιμοποιώντας ως βάση το ίδιο ποσοστό και για τις ρευματοκλοπές στα νησιά, τοποθετεί το σύνολο των ρευματοκλοπών σε 1.525.292 Mwh επί συνολικής εγχεόμενης ενέργειας στο Δίκτυο Διανομής 47.665.372 Mwh.
«Στην πραγματικότητα όμως το μέγεθος των ρευματοκλοπών είναι αρκετά μεγαλύτερο, επιβαρύνει δε κατά κύριο λόγο τη ΔΕΗ» τονίζει η ανακοίνωση.
Στις προηγμένες χώρες το ποσοστό της ρευματοκλοπής είναι της τάξης του 1%.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ για το 2016, τον προηγούμενο χρόνο εντοπίστηκαν 10.616 κρούσματα ρευματοκλοπών, μέγεθος που είναι το υψηλότερο όλων των εποχών. Ας σημειωθεί ότι δέκα χρόνια νωρίτερα, το 2006 οι ρευματοκλοπές ήταν μόλις 400. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι κλεμμένες κιλοβατώρες από 0,5% του συνόλου της κατανάλωσης κατά την περίοδο 2000-2010 εξαπλασιάστηκαν και έφθασαν στο 3,2% το 2016. Το μεγάλο «μπουμ» εγινε στα χρόνια της κρίσης.
O όγκος της ηλεκτρικής ενέργειας που κάθε χρόνο κάποιοι κλέβουν αντιστοιχεί σε 1.640 Gwh, όσο περίπου είναι η κατανάλωση ρεύματος σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, εκτός της Ρόδου και της Κρήτης.
Πρόσφατα η ΡΑΕ προχώρησε σε αυστηροποίηση του κανονισμού που αφορά στη ρευματοκλοπή. Ο νέος κώδικας διαχείρισης προβλέπει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να επιβάλει αναδρομικές χρεώσεις σε βάθος ως 5 χρόνια για την ενέργεια που καταναλώθηκε χωρί να πληρωθεί και η οποία τιμολογείται με ειδικό προσαυξημένο τιμολόγιο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com