Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Προς φιάσκο ο νόμος για τη ρύθμιση οφειλών

Περιορισμένης εφαρμογής και αναποτελεσματικός, με επιμέρους πολλές λανθασμένες και προβληματικές διατάξεις, όπως τελικώς ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από την κυβέρνηση στη Βουλή χαρακτηρίζεται ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ στη στρατηγική του στόχευση είναι σωστός, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ).



«Θα επιμείνουμε και θα ενισχύσουμε τον θεσμό του εξωδικαστικού συμβιβασμού» τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, σημειώνοντας ότι μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην οικονομία, την αγορά, έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία και λύσεις για τις επιχειρήσεις και τους δοκιμαζόμενους ελευθέρους επαγγελματίες «αρκεί η κυβέρνηση να αφήσει τον θεσμό να λειτουργήσει κανονικά», ενώ «είναι στο χέρι της να επιδείξει έστω και εκ των υστέρων πολιτική βούληση» και να προχωρήσει σε νομοθετικές βελτιώσεις, σύμφωνα με τις προτάσεις των αρμοδίων επιστημονικών και παραγωγικών φορέων.
«Ο θεσμός της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης πρέπει να προχωρήσει ολοκληρωμένα και γρήγορα, προκειμένου να επιλύσει πολλά ζητήματα που υπάρχουν», επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Ειδικότερα επισημάνθηκε ότι δυστυχώς, στις προβλεπόμενες ρυθμίσεις δεν εντάχθηκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ?αλλά μόνο οι επιχειρήσεις- παρότι κάτι τέτοιο ζητήθηκε επίμονα από όλους τους φορείς (μηχανικών, δικηγόρων, οικονομολόγων, γιατρών κ.λπ.). Επίσης, το γεγονός ότι πρέπει να επικυρωθεί η διαδικασία της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης και η σχετική απόφαση του διαχειριστή από το δικαστήριο -και μάλιστα με τη μορφή πολυμελούς σύνθεσης- είναι κάτι αρνητικό, καθώς είναι σαν να ακυρώνεται μια καλή ρύθμιση και μόνο από αυτή την προϋπόθεση. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής τονίστηκε πως είναι «κόκκινα» τα 7 στα 10 δάνεια των ελευθέρων επαγγελματιών.
Σε ερώτηση με ποια λογική δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ο Γιώργος Στασινός υπογράμμισε πως ίσως δεν μπορούσαν να διαχειριστούν οι τράπεζες όλο αυτόν τον όγκο υποθέσεων, ή ίσως δεν υπήρχε οικονομικό ενδιαφέρον από πλευράς τους.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε πως με τη διαδικασία της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης πολλά προβλήματα θα μπορούσαν να είχαν λυθεί. Και στην παρατήρηση ότι δεν ελήφθησαν οι σχετικές τοποθετήσεις των φορέων κατά τη διάρκεια της ακρόασης στη Βουλή, ο κ. Γ. Στασινός δήλωσε πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται πρώτη φορά? «Πάμε οι Πρόεδροι των φορέων στην Βουλή και απλά γίνεται η διαδικασία?».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com