Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Στο επόμενο τρίμηνο η εκκίνηση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

Τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για συζήτηση περί του αριθμού των αδειών στο ΕΣΡ τη Δευτέρα και μάλιστα με εισήγηση για 4 ως 6 άδειες διέψευσε κατηγορηματικά ο Ροδόλφος Μορώνης.
«Δεν έγινε καμία συζήτηση για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών στην συνεδρίαση» σημείωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ.
Σες ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους διευκρίνισε πως η συζήτηση με εκπροσώπους της ΕΕΤΤ, της ΕΡΤ και τον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Καψάλη αφορούσε τις δυνατότητες και την χωρητικότητα του φάσματος και όχι τον αριθμό των αδειών. Αυτό λοιπόν που συζητήθηκε ήταν το ότι για κάθε πολυπλέκτη υπάρχει δυνατότητα για 4 HD προγράμματα δηλαδή συνολικά 16 καθώς μιλάμε για 16 πολυπλέκτες.

 
Σύμφωνα με το protothema.gr η σημαντική είδηση που προέκυψε ωστόσο από τη συνάντηση που είχε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ με τους δημοσιογράφους αφορούσε το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού το οποίο φαίνεται πως βρίσκεται στην τελική ευθεία σύνταξής του. Το αργότερο μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τις άδειες ενώ σύμφωνα με το ΕΣΡ θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2017 το αργότερο. Τα 2/3 της διαβούλευσης έχουν γίνει και εκκρεμούν κάποιες λεπτομέρειες και κάποια προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν. Τρεις είναι οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και αφορούν τον αριθμό εργαζομένων, το τίμημα και τον αριθμό των καναλιών. Επίσης θα πρέπει να αποφασιστεί αν ο διαγωνισμός θα γίνει συνολικά και για τις τέσσερις κατηγορίες αδειών ή για την καθεμία χωριστά.
«Ουσιαστικά θα πρέπει να βρεθεί τρόπος επικοινωνίας με τον Υπουργό», τον κ. Νίκο Παππά ανέφερε ο κ. Μορώνης ο οποίος εξέφρασε το παράπονο των μελών του ΕΣΡ λέγοντας πως το «Υπουργείο προκρίνει να βγάζει ανακοινώσεις και δεν συζητάει. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα του διαγωνισμού για να γίνεται με δημόσιες ανακοινώσεις η επικοινωνία».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σύνολο των προβλημάτων που δεν έχουν βρει λύση εδώ και μήνες, όπως το συνταξιοδοτικό κάποιων μελών, ο χαμηλός προϋπολογισμός, η έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού και κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις που εκκρεμούν και αφορούν όλα τα παραπάνω. Για να γίνει ο διαγωνισμός θα πρέπει κάποια εξ αυτών να λυθούν άμεσα.

Η Digea παραδέχεται ότι "χωρούν" μέχρι έξι κανάλια υψηλής ευκρίνειας

Την ανησυχία της κυβέρνησης ότι το θέμα των τηλεοπτικών αδειών «παραπέμπεται στο άδηλο μέλλον» εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, ενώ σημείωσε πως η διενέργεια του νέου διαγωνισμού καθυστερεί εξαιτίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).
Μιλώντας «Στο Κόκκινο» και αναφερόμενος στο θέμα του αριθμού των αδειών, ο κ. Κρέτσος παρέπεμψε σε παλαιότερα έγγραφα της Digea στα οποία «παραδέχεται ότι με την υφιστάμενη τεχνολογία «χωρούν» μέχρι έξι κανάλια υψηλής ευκρίνειας στις συχνότητες, πριν αφαιρεθεί επιπλέον φάσμα για την κινητή».
Παράλληλα, έκανε λόγο για «τεράστια σπέκουλα και πολλά ψέματα που ειπώθηκαν γύρω από το θέμα» και τόνισε πως καθώς υπάρχει «η τεχνογνωσία, οι μελέτες, οι μηχανικοί του πληροφοριακού συστήματος που μπορούν να στηρίξουν έναν τέτοιο διαγωνισμό», πρέπει άμεσα να αναληφθεί η πρωτοβουλία.
Στη συνέντευξή του ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας είπε χαρακτηριστικά ότι «η χθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, αναφορικά με τις τεχνικές δυνατότητες και τους περιορισμούς για τον αριθμό των αδειών».
«Ανεξάρτητα και οικονομικά βιώσιμα σχήματα στο χώρο των ΜΜΕ σημαίνουν και εργαζόμενους που θα πληρώνονται, που οι ιδιοκτήτες τους δεν θα έχουν ανάγκη να διαπλέκονται με τις πολιτικές ηγεσίες», συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξε τεράστια σπέκουλα, μεγάλη ανοησία, πολλά ευτράπελα και ψέματα, του τύπου γιατί τέσσερις και όχι δεκατέσσερις άδειες. Το φάσμα είναι πεπερασμένο, δεν είναι άπειρο όπως ακούστηκε κυρίως από τη Ν.Δ. και όντως μπορεί με το σημερινό σύστημα μετάδοσης να χωρέσει μέχρι έξι κανάλια υψηλής ευκρίνειας».
Σύμφωνα με τον κ. Κρέτσο, η Digea στα έγγραφά της αναφέρει ότι δεν υπάρχει πανελλαδική κάλυψη για τα HD κανάλια, ότι κάθε κανάλι χρειάζεται τουλάχιστον 3 Mbps και 6 Mbps για να εκπέμπει ταυτόχρονα σε SD και HD ευκρίνεια, ότι ο ένας πολυπλέκτης από τους τέσσερις που έχουμε για τα εθνικής εμβέλειας κανάλια χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την ΕΡΤ, καθώς και ότι δύο από τους τέσσερις πολυπλέκτες για τα εθνικής εμβέλειας κανάλια δεν έχουν χωρητικότητα 24,88 Mbps αλλά 16,8 Mbps.
«Πρακτικά, η συνολική χωρητικότητα των πολυπλεκτών είναι 58,5 Mbps που αν διαιρεθεί με 9 Mbps (6+3 για HD και SD αντίστοιχα), δίνει έναν αριθμό 6, μέχρι το 2019, όταν η Ελλάδα και άλλες χώρες πρέπει να παραχωρήσουν επιπλέον τμήμα φάσματος στην κινητή τηλεφωνία», τόνισε ο κ. Κρέτσος.
Τέλος, ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κάλεσε το ΕΣΡ να εφαρμόσει τον νόμο προκειμένου να κλείσει το θέμα της αδειοδότησης και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για τη στάση της.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com