Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Ντάισελμπλουμ: Ιδανικό σενάριο να τελειώσει η 3η αξιολόγηση ως το τέλος του έτους

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε ότι η 3η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και ιδανικά μέχρι το τέλος του έτους" αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup στην καθιερωμένη απολογιστική επιστολή του για την τελευταία υπουργική σύνοδο, αυτή της 15ης Σεπτεμβρίου.


 Επισημαίνει ότι "τα θεσμικά όργανα και οι ελληνικές αρχές μας ενημέρωσαν για την κατάσταση στην Ελλάδα και για τον προγραμματισμό της 3ης επικαιροποίησης". Αναφέρεται επίσης στις εκθέσεις των θεσμών με βάση όσα είδαν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και κάνει εκτενέστατη αναφορά στο θέμα των διώξεων του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που είναι συν τοις άλλοις "επιζήμια" για την "εμπιστοσύνη στα ελληνικά δημόσια θεσμικά όργανα".
Η επιστολή του Γερούν Ντάισελμπλουμ  -ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα τη Δευτέρα για να μετάσχει σε συνέδριο, αλλά και για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο-  διαμορφώνει την αίσθηση ότι πλέον η έννοια της σύντομης ολοκλήρωσης αρχίζει να "αγγίζει" και το 2018. 
Το ίδιο κλίμα αποτυπώνεται όμως και στις προσωρινές ατζέντες του Eurogroup για το β' εξάμηνο του 2017. Προς το παρόν, δεν υπάρχει ως θέμα η Ελλάδα (ούτε καν για την αποτίμηση της κατάστασης όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο) στα επόμενα δυο Εurogroup (αυτά του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου). 
Αναφορά υπάρχει και για αποτίμηση της κατάστασης στην Ελλάδα στη σύνοδο της 4ης Δεκεμβρίου. Ο λόγος γίνεται για μία σύνοδο  η οποία για πολλούς αποτελεί και το "ορόσημο" για το αν θα επαληθευθεί το "ιδανικό" σενάριο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης φέτος ή αν θα αποδειχθεί ακριβής ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ που εδώ και καιρό έχει προδικάσει ολοκλήρωση μέσα στον Ιανουάριο ως το πιο εφικτό σενάριο. Και βέβαια υπάρχουν τα σενάρια μεγαλύτερης καθυστέρησης.
Οι διαπραγματεύσεις πάντως συνεχίζονται αδιάλειπτα και η ατζέντα των Συνόδων μπορεί να αλλάξει εκ νέου. Το ένα ζήτημα (που προς το παρόν το χειρίζεται το EWG βάσει σχετικής εντολής που έχει) είναι αυτό της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που πρέπει να λάβει η Ελλάδα έως το τέλος Οκτωβρίου, αφού αποδείξει ότι έχει δαπανήσει τα λεφτά που έλαβε τον Ιούλιο.
Παράλληλα  βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι στο μεσοδιάστημα να μαζέψει και να στείλει στους δανειστές τα στοιχεία τα οποία θα δείχνουν ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα για το 2018, αλλά και ότι εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα μέσα από το μηχανισμό που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τελεί υπό την άμεση εποπτεία του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου.
Στο πεδίο του προϋπολογισμού σημείο-κλειδί είναι η πορεία των εσόδων τον μήνα Σεπτέμβριο (σ.σ. για το κατά πόσο θα περιοριστεί τουλάχιστον η τρύπα η οποία στο οκτάμηνο έφτασε στο 1,7 δισ. ευρώ), αλλά και το πόσο ισχυρή θα είναι η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο για να διασφαλιστεί ο στόχος του προϋπολογισμού. Στο πεδίο της  υλοποίησης των 95 προαπαιτούμενων, από το Λονδίνο ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επανέλαβε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com