Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Η Μεγάλη Παρασκευή της εφορίας - ποιοι, τι και πόσο θα πληρώσουν

Η… μεγάλη Παρασκευή για τους φορολογούμενους πλησιάζει. Έως τις 29 Σεπτεμβρίου οι φορολογούμενοι θα κληθούν φέτος, για πρώτη φορά, να πληρώσουν δυο φόρους μαζί.  Και μάλιστα δυο τσουχτερούς φόρους. 


Πολλοί θα σηκώσουν ψηλά τα χέρια και δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν, ενώ άλλοι θα καταφύγουν στις δυνατότητες που τους δίνει η φορολογική νομοθεσία αλλά και τα προγράμματα δόσεων μέσω των τραπεζών προκειμένου να καταφέρουν να παραμείνουν όρθιοι στην αναμέτρησή τους με την εξοντωτική υπερφορολόγηση.
Έως την Παρασκευή οι φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα) καλούνται να πληρώσουν:
-τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Περίπου 2,57 εκατ. φορολογούμενοι, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων, θα κληθούν να πληρώσουν ένα συνολικό ποσό που ανέρχεται σε 1,26 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για εμπρόθεσμες πληρωμές διαμορφώνεται σε περίπου 68%, το συνολικό ποσό που αναμένεται να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία διαμορφώνεται στα περίπου στα 850 εκατ. ευρώ. Οποιοδήποτε ποσό κάτω από αυτό θα μεγαλώσει τη μαύρη τρύπα στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού. Ακολουθεί στο τέλος Νοεμβρίου η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος
-την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ. Ο συνολικός ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε περίπου 3,15 δις ευρώ αλλά η πρώτη δόση δεν είναι ακριβώς το 1/5 διότι η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 10 ευρώ. Έτσι μικροποσά ΕΝΦΙΑ πληρώνονται σε λίγες δόσεις με αποτέλεσμα οι πρώτες δόσεις να αφορούν υψηλότερη συνολική βεβαίωση. Υπολογίζεται ότι με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ ο φόρος που πρέπει να πληρωθεί ανέρχεται σε περίπου 1 δις ευρώ. Με δεδομένο ότι η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ σε εμπρόθεσμες πληρωμές ανέρχεται σε 74%, το ποσό που αναμένεται να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία ανέρχεται σε τουλάχιστον 750 εκατ. Το κρίσιμο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι να επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη
Με βάση τα παραπάνω το συνολικό ποσό που αναμένεται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως την Παρασκευή προσεγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι διευκολύνσεις
Όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα έχουν στη διάθεσή τους την επιλογή της ρύθμισης τμηματικής εξόφλησης. Η μόνη δυνατότητα που υπάρχει είναι αυτή της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5%. Η αίτηση ρύθμισης των οφειλών γίνονται αποκλειστικά μέσω taxisnet και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δώσουν στην τράπεζά τους πάγια εντολή για χρέωση του τραπεζικού τους λογαριασμού. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής επιβάλλεται προσαύξηση 15% στο ποσό της καθυστερούμενης δόσης
Όσοι διαθέτουν πιστωτική κάρτα με επαρκές πιστωτικό όριο, μπορούν να κάνουν χρήση των προγραμμάτων άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες. Μάλιστα μπορούν να "μοιράσουν" στο μέλλον τις πληρωμές εξοφλώντας με την κάρτα τους κάθε μια δόση και όχι το σύνολο του ποσού.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την πληρωμή των φόρων. Οι πληρωμές στο τραπεζικό γκισέ κοστίζουν καθώς οι τράπεζες χρεώνουν προμήθεια έως και 1 ευρώ ανά πληρωμή (εξαιρούνται μόνο οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών) ενώ οι πληρωμές μέσω web banking είναι δωρεάν. Χρειάζεται όμως προσοχή για τις πληρωμές μέσω web banking καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν έγκαιρα, έως το μεσημέρι της Παρασκευής (συνήθως έως τις 5μμ) διότι αν η πληρωμή γίνει αργότερα θεωρείται από την εφορία εκπρόθεσμη και χρεώνονται οι προσαυξήσεις ολόκληρου του μήνα (0,73% του καθυστερούμενου ποσού).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com