Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Πλεόνασμα στα Ταμεία χάρη στις εισφορές εργοδοτών, μισθωτών, αυταπασχολούμενων

Πλεόνασμα ακόμα και έως 1 δισ. ευρώ βλέπουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για τον κοινωνικό προϋπολογισμό πλην Νοσοκομείων φέτος σε ετήσια βάση. 


Με άλλα λόγια, σύμφωνα με παράγοντες που ετοιμάζουν το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που θα παρουσιασθεί την ερχόμενη Δευτέρα από το υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ) θα είναι κατά 1 δισ. ευρώ υψηλότερα σε σχέση με τις δαπάνες, κόντρα στις αρχικές επίσημες κυβερνητικές προβλέψεις για ταμειακό έλλειμμα 115 εκατ. ευρώ στον κοινωνικό προϋπολογισμό.
Έτσι, αναμένεται θετική απόκλιση μέχρι και 1,150 δισ. ευρώ φέτος (πραγματοποίηση πλεονάσματος 1 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα 115 εκατ. ευρώ)
Αυτό αναφέρουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, συμπληρώνοντας πως οι προβλέψεις για το 2018 είναι ακόμα καλύτερες, καθώς δείχνουν πλεόνασμα στο κοινωνικό προϋπολογισμό ακόμα και 1,6 δισ. ευρώ έναντι αρχικής πρόβλεψης για έλλειμμα 76 εκατ. ευρώ.
Αν επαληθευθούν αυτές οι τολμηρές άτυπες, προς το παρόν, προβλέψεις, τότε η θετική απόκλιση μεταξύ αναθεωρημένης από τη μια μεριά και αρχικής πρόβλεψης από την άλλη, για τον κοινωνικό προϋπολογισμό το  2018,  θα ξεπεράσει τα 1,7 δισ. ευρώ.   
Κινητήριος μοχλός για τις θετικές αυτές επιδόσεις του κοινωνικού προϋπολογισμού δεν είναι άλλες από εκείνες του προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στον οποίο έχουν ενταχθεί από 1/1/2017 όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΕΤΑΑ, Δημοσίου, κλπ.).
Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις των αρμόδιων στελεχών, ο ΕΦΚΑ θα εμφανίσει φέτος, σε ετήσια βάση,  ταμειακό πλεόνασμα 200 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα 750 εκατ. ευρώ – 1 δισ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, η αναμενόμενη θετική απόκλιση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του νέου υπερ-φορέα κύριας ασφάλισης αναμένεται να φτάσει από  τα 950 εκατ. ευρώ  έως 1,2 δισ. ευρώ.
Βασικές αιτίες για αυτό το αναμενόμενο πλεόνασμα είναι οι καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις στις εισπράξεις από τις εισφορές της μισθωτής απασχόλησης που πληρώνουν εργοδότες – μισθωτοί, την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΦΚΑ, τις ρυθμίσεις οφειλών και οι χαμηλότερες – σε σχέση με τις αναμενόμενες – δαπάνες για τις νέες κύριες συντάξεις.
Η καλύτερη από την αναμενόμενη εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ είναι ο λόγος που ο κοινωνικός προϋπολογισμός (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ) πλην νοσοκομείων αναμένεται να εμφανίσει πλεόνασμα 1 δισ.ευρώ.
Για το 2018, οι τελευταίες προβολές δείχνουν για τον ΕΦΚΑ πλεόνασμα μέχρι και 500 εκατ. ευρώ.
Αυτός θα είναι ο βασικός λόγος που αναμένεται πλεόνασμα 1,6 δισ. ευρώ στον κοινωνικό προϋπολογισμό πλην Νοσοκομείων.
Αν επαληθευθούν οι παραπάνω προβλέψεις για τον ΕΦΚΑ δεν αποκλείονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μελλοντικές – πχ το 2018 ή το αργότερο το 2019 - πιέσεις των θεσμών για μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τον ΕΦΚΑ (μιας και οι αυξημένες εισφορές θα καλύπτουν μέρος της προβλεπόμενης κρατικής επιχορήγησης) πέραν εκείνης που ήδη προβλέπονται για το 2019, λόγω της μείωσης του 1/3 των κύριων συντάξεων έως 18% εξαιτίας της περικοπής της "προσωπικής διαφοράς". Ενδεχόμενη πίεση για περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς τον ΕΦΚΑ θα έλθει, από μεριάς θεσμών, για χάρη της διασφάλισης της επίτευξης των στόχων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Οι πιέσεις αυτές αναμένονται να είναι μεγαλύτερες σε περίπτωση που μελλοντικά το πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ αγγίξει το 1 δισ. ευρώ, σημειώνουν τα ίδια αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com