Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Στο επίκεντρο των ξένων η επάρκεια κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών

Στη σκιά της τελευταίας παρέμβασης του ΔΝΤ για την ανάγκη νέων κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, με ζητούμενο νέα AQRs, και της κόντρας με την εποπτικά αρμόδια ΕΚΤ, το επταήμερο από σήμερα μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη φέρνει τις ελληνικές τράπεζες στο προσκήνιο των ξένων επενδυτών.

Στο Λονδίνο, σήμερα και αύριο, στο 12ο roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου στο συνέδριο - "σημαία" της Bank of America/Merrill Lynch, Annual Financials CEO Conference, οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν στο επίκεντρο της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας με ένα νέο ερωτηματικό: αυτό της επάρκειας και της ποιότητας των κεφαλαίων τους. Πρόκειται για ζήτημα που έχει ανακινήσει η συζήτηση για τη διενέργεια ή μη νέων ελέγχων ποιότητας ενεργητικού (AQRs). 
Η συζήτηση αυτή, αν και όπως άνοιξε στην παρούσα φάση από το μη αρμόδιο για το θέμα ΔΝΤ, "στήνει" το σενάριο της μελλοντικής αποχώρησης του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, έχει βαριές επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες. Μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο, ο τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 19,5%, οδηγώντας σε πτώση 8% το ελληνικό Χρηματιστήριο. 
Κατόπιν αυτού, οι Έλληνες τραπεζίτες καλούνται σήμερα να απαντήσουν καταρχάς στους ξένους επενδυτές για το εάν οι ελληνικές τράπεζες είναι ποσοτικά και ποιοτικά επαρκείς από άποψη κεφαλαίων. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να κινηθεί σε γραμμή διαφορετική από αυτήν της ΕΚΤ, αφήνοντας την ερμηνεία της στην κρίση των επενδυτών και αποτυπώνοντάς την στην πορεία των τραπεζικών μετοχών το προσεχές διάστημα.
Σημειώνεται ότι από πλευράς ΕΚΤ και δια στόματος υψηλόβαθμων στελεχών όπως ο Μπενουά Κερέ και ο Φραντσέσκο Ντρούντι, έχει επισημανθεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη ελέγχου ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, αφού είναι προγραμματισμένα από την ΕΚΤ πανευρωπαϊκά stress tests το 2018.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι Έλληνες τραπεζίτες πηγαίνουν στο Λονδίνο με τις αγορές να έχουν ανεβάσει το ρίσκο της πιθανότητας οι ελληνικές τράπεζες να χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα που οι Έλληνες τραπεζίτες θα κληθούν να απαντήσουν στους ξένους επενδυτές είναι τι γίνεται με την πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. 
Πρόκειται για το ζήτημα που τελικώς θα κρίνει τη μελλοντική κεφαλαιακή υπόσταση των ελληνικών τραπεζών και για το οποίο ο SSΜ έχει καλέσει τις τράπεζες σε εγρήγορση. Όπως έγραψε χθες το Capital.gr, την ερχόμενη εβδομάδα οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν από την έγκριση των διοικητικών τους συμβουλίων νέα πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, με αναθεωρημένο μίγμα ως προς τη στρατηγική επίτευξης των στόχων για τη διετία 2018 - 2019. Τα αναθεωρημένα πλάνα μείωσης των NPEs και NPLs θα υποβληθούν αρχές Οκτωβρίου στον SSM.
Όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών στο Capital.gr, οι ξένοι επενδυτές εστιάζουν στην παρούσα φάση στην πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, καθώς εκεί εντοπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία τιθάσευσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανάκτησης οφειλών. Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρονται για τις πωλήσεις κόκκινων δανείων που σχεδιάζουν οι τράπεζες από τις συγκεκριμένες κατηγορίες NPLs.
Θετικότερη είναι η στάση των ξένων επενδυτών ως προς τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, η οποία έχει βελτιωθεί σημαντικά μέσω της μείωσης του δανεισμού από τον ELA. Περαιτέρω, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πώς θα επιτευχθεί η πλήρης αποδέσμευση από τον ELA και στην προοπτική ομολογιακών εκδόσεων από τις τράπεζες που θα ενισχύουν επιπλέον τη ρευστότητά τους.
Σημειώνεται ότι ο ενισχυμένος προβληματισμός για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών τίθεται εντός του "κάδρου" του ζητούμενου που είχαν διατυπώσει οι ξένοι επενδυτές στους Έλληνες τραπεζίτες, στις αρχές του μήνα στο Λονδίνου (4 – 6/9, συνέδριο της HSBC), αμέσως μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου: την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com