Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Πρώτα η εξόφληση εργαζομένων και ΕΦΚΑ – Τι αλλάζει στον Κώδικα Δικονομίας

Σε αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από την 1η Ιανουαρίου του 2018 και στη σειρά με την οποία θα εξοφλούνται οι "πιστωτές” μιας επιχείρησης συμφώνησαν Θεσμοί και ελληνική πλευρά, όπως ανέφεραν πηγές που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση. 


Συγκεκριμένα πρώτα θα εξοφλούνται οι εργαζόμενοι και ο ΕΦΚΑ, μετά οι Τράπεζες που έχουν υποθήκη, το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και μετά όλοι οι υπόλοιποι (π.χ. προμηθευτές, Τράπεζες χωρίς υποθήκη, κ.α.). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι εταιρείες που επιθυμούν να λάβουν δάνειο από 1η/1/2018 θα πρέπει να προσκομίζουν στις τράπεζες αποδεικτικό, είτε ότι έχουν εξοφλήσει, είτε ότι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς εργαζόμενους και ΕΦΚΑ.
Εν τω μεταξύ και σε ό,τι αφορά το μέτωπο του εξωδικαστικού μηχανισμού και συγκεκριμένα τη ρύθμιση για τις επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές από 20.000-50.000 ευρώ, οι ίδιες πηγές σημείωσαν στο Capital.gr πως επήλθε συμφωνία.
Η ρύθμιση στην οποία κατέληξαν τα δύο μέρη προβλέπει την ένταξη στην αυτοματοποιημένη διαδικασία, δηλαδή χωρίς τη σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας, όλων των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές από 20.000-50.000 ευρώ. Βέβαια για να ενταχθεί μια επιχείρηση με ληξιπρόθεσμες οφειλές από 20.000-50.000 ευρώ στην απλοποιημένη διαδικασία θα πρέπει να έχει θετικό ΕBITDA την τελευταία χρονιά πριν από την αίτηση ή θετικό EBITDA δύο έτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας πριν την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Μία ακόμη λεπτομέρεια είναι πως όσοι ενταχθούν στην αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν θα μπορούν να "κουρέψουν” τη βασική οφειλή τους, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Κούρεμα θα μπορεί να γίνει μόνο σε πρόστιμα, προσαυξήσεις και πανωτόκια μη λογιστικοποιημένα του τελευταίου 6μήνου. Το υπόλοιπο αυτού του ποσού θα διαιρείται διά του 120 οπότε και θα προκύπτει η μηνιαία δόση. Στην περίπτωση όμως που το υπόλοιπο είναι μεγαλύτερο του 1/3 του EBITDA, τότε θα μειώνονται οι δόσεις αναλογικά. Επίσης μια ακόμη σημαντική παράμετρος είναι ότι για να μπει κάποιος στην αυτοματοποιημένη διαδικασία θα πρέπει το debt EBITDA να είναι μικρότερο του 8
 
website counter
friend finderplentyoffish.com