Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Στις 3 Απριλίου τα τελικά στοιχεία των τραπεζών για το stress test

Με ορίζοντα τη Μ. Τρίτη, 3 Απριλίου, οπότε και θα παραδώσουν την τελευταία "δέσμη" στοιχείων, συνεχίζεται για τις ελληνικές τράπεζες η διαδικασία του stress test, με τα αποτελέσματά του να αναμένονται μέσα στον Μάιο.



Ο SSM κρατά κλειστά τα χαρτιά του, εμβαθύνοντας τον έλεγχο στις τράπεζες και αφήνοντας για την τελευταία στιγμή ένα καθοριστικό στοιχείο: με ποιο δεδομένο για κατώτατο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο δυσμενές σενάριο θα μπορεί να ενεργοποιηθεί το ενδεχόμενο αναγκαίας αύξησης κεφαλαίων.

Στα προηγούμενα stress tests, που οδήγησαν τις ελληνικές τράπεζες στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015, ο συγκεκριμένος δείκτης είχε οριστεί στο 5,50%. Αν και πληροφορίες πριν από την έναρξη του stress test ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει δυσμενέστερη μεταβολή του εν λόγω δείκτη, το μόνο δεδομένο είναι ότι ο SSM θα αποφασίσει τελευταία στιγμή και κατά περίπτωση το τι θα ισχύσει. Αυτό συνάγεται από τις δηλώσεις που έχει κάνει η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, σύμφωνα με τις οποίες, σε αντίθεση με τα προηγούμενα, τα τωρινά stress tests δεν είναι τύπου pass or fail.

"Πόρισμα" κατά περίπτωση

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει πήχης αποτυχίας και η ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης θα κριθεί κατά περίπτωση από το Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board) της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ, για όλες τις τράπεζες που συμμετέχουν στην άσκηση προσομείωσης της EBA (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή). Στη συνέχεια οι τράπεζες που θα αναδειχθούν με υστέρηση κεφαλαίων θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης εντός δύο εβδομάδων και να καλύψουν τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες με ιδιωτικά κεφάλαια εντός μερικών μηνών. Σε περίπτωση αποτυχίας κάλυψης με ιδιωτικά κεφάλαια, θα εξεταστεί η ανακεφαλαιοποίηση με κρατικά (εν προκειμένω από το ΤΧΣ).

Όπως έχει γράψει το "Κ", μετά τον έλεγχο προβληματικού ενεργητικού (TAR), ο SSM επικεντρώνει στον βαθμό default που εκτιμούν οι τράπεζες για τα δάνειά τους και, αντιστοίχως, στα περιθώρια ανακτησιμότητας οφειλών που διαβλέπουν. Επιπλέον, ο SSM έχει ζητήσει στοιχεία και για δάνεια που εμφανίζονται ως ενήμερα, θέλοντας να περιορίσει το ενδεχόμενο δάνεια μη πραγματικά βιώσιμα να ρυθμίζονται τεχνητά την τελευταία στιγμή.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com