Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Εταιρεία έφτιαχνε smartphones υψηλής ασφαλείας για καρτέλ ναρκωτικών

Σε δίκη παραπέμπεται ο διευθύνων σύμβουλος εταιρείας με έδρα στον Καναδά η οποία έφτιαχνε smartphones υψηλού επιπέδου ασφαλείας, που φέρονται να χρησιμοποιούνται από κάποιους από τους πιο διαβόητους εγκληματίες στον κόσμο.



Όπως αναφέρει το BBC, η Phantom Secure έβγαλε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» πουλώντας τροποποιημένα τηλέφωνα για χρήση από εγκληματικές οργανώσεις όπως το καρτέλ Σιναλόα του Μεξικού, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση που οι αμερικανικές αρχές στοχεύουν μια εταιρεία επειδή εν γνώσει της δημιουργούσε τεχνολογία κρυπτογράφησης για εγκληματίες.

Ο Βίνσεντ Ράμος συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα στο Σιάτλ, και παραπέμφθηκε σε δίκη την Πέμπτη, μαζί με τέσσερις συνεργάτες του. Κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για συνωμοσία προς υποβοήθηση διακίνησης ναρκωτικών. Ο Ράμος είναι ο μόνος που παραμένει υπό κράτηση.

«Αυτή η οργάνωση, η Phantom Secure, ήταν σχεδιασμένη για να διευκολύνει το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών ανά τον κόσμο» δήλωσε στο BBC ο Αμερικανός εισαγγελέας Άνταμ Μπρέιβερμαν. «Αυτοί οι διακινητές, περιλαμβανομένων μελών του καρτέλ Σιναλόα, χρησιμοποιούσαν αυτές τις πλήρως κρυπτογραφημένες συσκευές για να διευκολύνουν τις δραστηριότητες διακίνησης ναρκωτικών τους, προκειμένου να αποφεύγουν τους ελέγχους από τις αρχές».

Σύμφωνα με αναφορές ΜΜΕ, η εταιρεία τροποποιούσε συσκευές Blackberry καιAndroid, ενώ το CNBC αναφέρει ότι επίσης εγγυόταν την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων που περιέχονταν στις συσκευές εάν αυτές έπεφταν στα χέρια των αρχών ή παραβιάζονταν. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η εταιρεία έχει βγάλει περίπου 80 εκατ. δολάρια σε ετήσια έσοδα από το 2008.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά, του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊλάνδης, και μέσα στις δύο τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει 25 έρευνες σε σπίτια και γραφεία ανά τον κόσμο, ενώ έχουν κατασχεθεί servers, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, ναρκωτικά και όπλα. Επίσης, έχουν κατασχεθεί πάνω από 150 domains και άδειες που χρησιμοποιούνταν στο πλαίσιο του κρυπτογραφημένου δικτύου της εταιρείας- καθώς και τραπεζικοί λογαριασμοί. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, σε χρήση ανά τον κόσμο ήταν περίπου 20.000 συσκευές της Phantom Secure.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com