Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Eurogroup: Δόση 15 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ "ενεργό" στο πρόγραμμα

Με μια τελική δόση ύψους 15 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει ένα "μαξιλάρι" ρευστότητας 24,1 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το τρίτο και τελευταίο -σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο- πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.



"Δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα", ξεκαθάρισε ο Σεντένο μετά τη λήξη μιας μαραθώνιας συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο στην οποία βρέθηκε επίσης η χρυσή τομή για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον Σεντένο, το "μαξιλάρι" ρευστότητας θα καλύψει όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τους επόμενους 22 μήνες.

Η συμφωνία για το χρέος

-Άμεσα μέτρα

Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης αποφάσισαν την επιμήκυνση της μέσης ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια και την παράταση της περιόδου χάριτος κατά 10 χρόνια.

"Η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) των Θεσμών δείχνει ότι με τα παραπάνω μέτρα το χρέος θα είναι βιώσιμο στο μέλλον", επισήμανε ο Σεντένο.

-Μέτρα υπό προϋποθέσεις

Οι ΥΠΟΙΚ αποφάσισαν την κατάργηση του step up επιτοκίου (δηλαδή την προβλεπόμενη αύξηση επιτοκίου του δανείου του EFSF), τη χρήση των κερδών από τα ομόλογα που έχουν οι κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs) του 2014 και τη συνέχιση της επιστροφής των ANFAs και SMPs του 2017. Η χώρα θα εισπράττει τα έσοδα σε εξαμηνιαίες δόσεις (το Δεκέμβριο και τον Ιούνιο), αρχής γενομένης από το 2018 έως τον Ιούνιο του 2022, εφόσον υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν.

Ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους αξιόπιστο και άμεσα διαθέσιμο.

Ποσό 9,6 δισ. ευρώ θα δοθεί για διαθέσιμα

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέλυσε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εξηγώντας ότι θα δοθούν 15 δισ. ευρώ ως τελικό πακέτο δόσεων, από τα οποία τα 9,6 δισ. ευρώ θα διατεθούν για "μαξιλάρι" ασφαλείας και τα υπόλοιπα θα οδεύσουν στον ξεχωριστό λογαριασμό για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους. 

Διευκρίνισε περαιτέρω ότι τα 9,6 δισ. ευρώ δάνεια του EFSF θα επιμηκυνθούν για 10 χρόνια, δηλαδή θα πληρώσει η Ελλάδα για αυτά τα δάνεια ξανά το 2033. 

Ο αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι "επικροτώ και χαιρετίζω την Ενισχυμένη Εποπτεία". Ανέφερε ότι "έχει τεθεί στις σωστές βάσεις λόγω του τεράστιου ποσού που έχει δοθεί στην Ελλάδα. θα συνεργασθούμε με την Κομισιόν στην εποπτεία αυτή που θα είναι πολύ σημαντική για το μέλλον".

Ο ρόλος του ΔΝΤ -επιφυλάξεις για βιωσιμότητα χρέους

Ο Μάριο Σεντένο διευκρίνισε πως το ΔΝΤ θα μετέχει ενεργά στην ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας η οποία θα ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

H γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνισε πως το ΔΝΤ δεν έχει επιφυλάξεις ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα, ωστόσο τηρεί επιφυλάξεις για το μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Για αυτό και λαμβάνει υπόψιν τη δέσμευση των Ευρωπαίων να λάβουν επιπλέον μέτρα στο μέλλον, εάν χρειαστεί, για τη βιωσιμότητα του χρέους.

"Ιστορική στιγμή"

Για μια ιστορική αλλά και ευτυχισμένη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη έκανε λόγο ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι το Grexit ανήκει πλέον οριστικά στο παρελθόν.

Στην άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους, με δάνεια που συνολικά έφτασαν τα 245 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε ο επικεφαλής τους ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο αξιωματούχος υπενθύμισε τις δραματικές νύχτες του 2010 και του 2012 αλλά και του 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα διέσχισε πολύ μεγάλο δρόμο, είπε και συνεχάρη τη χώρα μας για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

Όπως υπενθύμισε ο Σεντένο, μόνο στο τρίτο πρόγραμμα η Ελλάδα πέτυχε να καλύψει 450 μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, μετά το πρόγραμμα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ούτως ώστε να ενισχύσει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com