Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται, αν και με αργούς ρυθμούς, με οδηγούς τις εξαγωγές και ορισμένες ξένες επενδύσεις, επισημαίνει η Citi σε νέα έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.
Η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξηθα παραμείνει μεταξύ του 1,5% και του 2% τα επόμενα δύο χρόνια καθώς η βελτίωση της εμπιστοσύνης μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη συνεχιζόμενη λιτότητα, που είναι απαραίτητη στην πρώτη μεταμνημονιακή περίοδο.
Πιο αναλυτικά, η Citi εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 1,7% φέτος και 0,3% υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμησή της τον Μάιο, στο 1,5% το 2019, στο 1,6% το 2020 και στο 1,4% και 1,5% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα, μακριά από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης αλλά και της Κομισιόν.
Για το ελληνικό χρέος προβλέπει πολύ αργή βελτίωσή του καθώς φέτος θα διαμορφωθεί στο 174% του ΑΕΠ, το 2019 στο 169%, το 2020 στο 164% του ΑΕΠ, το 2021 στο 158% και το 2022 στο 152%.
Η αμερικάνικη τράπεζα συνεχίζει να εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να "πιάσει" τους στόχους του πλεονάσματος το 2019, και από 3,7% του ΑΕΠ φέτος θα βρεθεί στο 3,2% το 2019, για ό,τι και αν σημαίνει αυτό για το πλαίσιο της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας, όπου οι δανειστές θα μπορούν να επιβάλλον μέτρα αλλά και να μην προχωρούν στην ελάφρυνση του χρέους.
Αναφερόμενη στις πιθανότητες αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, η Citi εκτιμά ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα περιμένουν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προτού προχωρήσουν σε νέες αξιολογήσεις. Όπως επισημαίνει, η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα στο Β από Β- τον Ιανουάριο και η επόμενη αξιολόγησή της αναμένεται στις 20 Ιουλίου. Ο οίκος δίνει θετικές προοπτικές στην Ελλάδα οι οποίες όπως σημειώνει "αντικατοπτρίζουν την πιθανότητα περαιτέρω αναβάθμισης λόγω του περιβάλλοντος πολιτικής και χρηματοδότησης κατά το επόμενο έτος". Δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε πρόγραμμα, είναι λογικό η S&P να περιμένει να τελειώσει πρώτα το πρόγραμμα τον Αύγουστο για να προχωρήσει στην νέα της αξιολόγηση, Έτσι θα διατηρήσει προς το παρόν τη βαθμίδα Β.
Η Citigroup εκτιμά ότι είναι πιθανή μια "καθαρή έξοδος" από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, κάτι που αναμένεται να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα, αν και όπως επαναλαμβάνει δεν προβλέπει μεγάλες παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους πιστωτές στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους, τουλάχιστον προς το προς το παρόν. Όπως προσθέτει, ένα μεγάλο "μαξιλάρι" ρευστότητας θα μπορέσει να βοηθήσει στη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών τα επόμενα χρόνια.