Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Σεισμός με εκατοντάδες νεκρούς στην Αϊτή

Δραματική είναι η κατάσταση στην Αϊτή, όπου εκατοντάδες άνθρωποι, ίσως και χιλιάδες εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και αγνοούνται από τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) την πρωτεύουσα της χώρας, Πορτ-ο-Πρενς. Κατέρρευσαν τα κτίρια της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και νοσοκομεία


Πρόκειται για τον χειρότερο σεισμό των τελευταίων δύο αιώνων

Σύμφωνα με το Γεωφυσικό Ινστιτούτο Ερευνών των ΗΠΑ, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε 10 χιλιόμετρα δυτικά του Καρφούρ και 16 χιλιόμετρα από την μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Πορτ-ο-Πρενς σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησαν μετασεισμοί 5,9 και 5,5 ρίχτερ. Αμέσως, εκδόθηκε ειδοποίηση για τσουνάμι προς όλες τις χώρες της Καραϊβικής.

Στην πρωτεύουσα της φτωχότερης χώρας του δυτικού ημισφαιρίου εκτυλίχτηκαν σκηνές χάους.

Τοπικά ΜΜΕ στο Πορτ-ο-Πρενς μετέδωσαν ότι το προεδρικό μέγαρο, η βουλή και αρκετά υπουργεία υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ και η σύζυγός του είναι σώοι, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Αϊτής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το αρχηγείο της αποστολής του ΟΗΕ στο Πορτ-ο-Πρενς έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από το σεισμό και αρκετά μέλη της "αγνοούνται", σύμφωνα με ανακοινωθέν της.

Εργαζόμενος οργάνωσης αρωγής των ΗΠΑ, περιέγραψε μια βιβλική καταστροφή, όπου μεγάλα κτίρια, περιλαμβανομένων γραφείων, ξενοδοχείων, καταστημάτων και κυβερνητικών κτιρίων, έχουν καταρρεύσει με εκατοντάδες, πιθανώς χιλιάδες, ανθρώπους να έχουν θαφτεί στα συντρίμμια.

"Όλη η πόλη είναι στο σκοτάδι, χιλιάδες άνθρωποι είναι στους δρόμους, δεν έχουν πού να πάνε", δήλωσε ο Ραχμάνι Ντόμερσαντ, στέλεχος μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

"Είδα 7 με 8 κτίρια, γραφεία και ξενοδοχεία και πολυκαταστήματα, να έχουν καταρρεύσει. . . νομίζω ότι αν μιλήσουμε για εκατοντάδες θύματα θα υποτιμάμε την πραγματικότητα", πρόσθεσε ο Ντόμερσαντ.

Ο Παστόρ Βάσκες, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Δομινικανής Δημοκρατίας, δήλωσε ότι "επικρατεί μεγάλο, πολύ μεγάλος χάος. Ακούγονται σειρήνες, άνθρωποι τρέχουν απελπισμένοι". Ο πρεσβευτής της Αϊτής στις ΗΠΑ, Ρεϊμόντ Αλσίντ Ζοζέφ έκανε νωρίτερα λόγο, μιλώντας στο CNN, για "καταστροφή μεγάλων διαστάσεων".

Τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τους μαζί με συγγενείς που έσκαβαν με τα ίδια τους τα χέρια. Οι τηλεπικοινωνίες και η ηλεκτροδότηση διακόπηκαν και η χώρα κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπαμα, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να χορηγήσει βοήθεια στην πληγείσα περιοχή και εξέφρασε τη συμπαράσταση του στο λαό της Αϊτής.

Η υπουργός εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε ότι θα παράσχει πολιτική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια. Η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα στείλει άμεση βοήθεια 200.000 δολαρίων στη χώρα.

Μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ο αριθμός των θυμάτων και το μέγεθος της υλικής καταστροφής.

Έκτος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, ο Καναδάς και πολλές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική ετοιμάζονται να παράσχουν βοήθεια στην Αϊτή.

Στο Παρίσι, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ότι η Γαλλία "εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη" της στην Αϊτή, προσθέτοντας ότι το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της χώρας άρχισε να εργάζεται για "να κινητοποιηθεί και να αποστείλει χωρίς καθυστέρηση κατεπείγουσα βοήθεια στο Πορτ-ο-Πρενς".

Ο Καναδάς --όπου ζουν περίπου 80.000 Αϊτινοί-- εξέφρασε τη "βαθιά ανησυχία" του για την κατάσταση μετά το σεισμό στην Αϊτή, ενώ ο Καναδός ΥΠΕΞ Λόρενς Κάνον δήλωσε ότι αξιωματούχοι της χώρας του "έρχονται σε επαφή με ανθρωπιστικές οργανώσεις που εμπιστευόμαστε και έχουν παρουσία στην περιοχή για να εντοπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες μετά το σεισμό αυτό".

Και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα,όπου υπηρετούν 1.200 Βραζιλιάνοι υπό την MINUSTAH του ΟΗΕ, εξέφρασε την ανησυχία του και ανακοίνωσε αποστολή βοήθειας και σωστικών συνεργείων στην πληγείσα περιοχή.

Στην Μπογοτά, η προεδρία ανακοίνωσε ότι η Κολομβία έχει τεθεί "σε συναγερμό και [είναι] έτοιμη να ανταποκριθεί στην έκκληση των αρχών της Αϊτής για βοήθεια".

Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι στέλνει 50μελή "ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας" στην Αϊτή μέσα στις επόμενες ώρες. Το Περού ανακοίνωσε ότι οι 205 άνδρες του στην MINUSTAH θα συμβάλλουν στις σωστικές προσπάθειες και πρόσθεσε ότι ουδείς εξ αυτών τραυματίστηκε.

Το ΥΠΕΞ του Μεξικού ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Αϊτή και ότι "ενεργοποίησε σχέδιο προστασίας για Μεξικανούς που αντιμετωπίζουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης" στην Αϊτή.

Στην Δομινικανή Δημοκρατία --που μοιράζεται με την Αϊτή τη νήσο Εσπανιόλα--, ο πρόεδρος Λεονέλ Φερνάντες κάλεσε την διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Αϊτή να ξεπεράσει αυτή την "πραγματική τραγωδία" και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι "έτοιμη" να στείλει βοήθεια.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com