Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Εμπιστοσύνη, αλλά και προειδοποιήσεις στην κυβέρνηση

Προβάδισμα έως 10,6% δίνουν στο ΠΑΣΟΚ οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο. Σε μέτρηση της Marc για λογαριασμό του «Έθνους», το 72,9% δηλώνει πρόθυμο να κάνει θυσίες, ενώ το 57,1% εκτιμά ότι τα κυβερνητικά μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το 58,3%, όμως, όσων μετείχαν σε μέτρηση της Alco για το «Πρώτο Θέμα», πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι ασυνεπής απέναντι στους χαμηλόμισθους.


Τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια συγκεντρώνει η απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, καθώς σύμφωνα με την Alco, το 68,2% των ερωτηθέντων ζητά να επιστραφούν τα χρήματα σε όσους αδικήθηκαν. Αντίστοιχο (63,5%) είναι το ποσοστό όσων διαφωνούν με τα νέα τέλη και στην άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα. Οι περισσότεροι αντιδρούν θετικά στην προοπτική συλλογής αποδείξεων, με το 48,2% να εκτιμά ότι το μέτρο αποσκοπεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και μόνο το 32,7% να πιστεύει ότι στοχεύει στον περιορισμό του αφορολόγητου. Όσον αφορά στην προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση, η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη. Το 43,9% πιστεύει ότι η κυβέρνηση μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ακριβώς το ίδιο ποσοστό έχει αντίθετη άποψη, ενώ το 12,2% δεν ξέρει ή δεν επιθυμεί να απαντήσει.

Με περισσότερη εμπιστοσύνη περιβάλλουν την κυβέρνηση οι μετέχοντες στη δημοσκόπηση της Marc. Το 57,1% δηλώνει ότι τα έως τώρα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι γενικά στη σωστή κατεύθυνση, έναντι του 28,2% που διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική. Το 51,7% πιστεύει ότι οι θυσίες που καλούνται να κάνουν οι Έλληνες θα πιάσουν τόπο, ενώ το 37,5% εκτιμά ότι δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Εξάλλου, μόνο το 24,3% των ερωτηθέντων αρνείται να κάνει οικονομικές θυσίες για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 73,8% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη για τον Γ. Παπακωνσταντίνου (και το 63,4% για τη Λούκα Κατσέλη), παρά το γεγονός ότι κάθεται στην "ηλεκτρική καρέκλα" του υπουργού Οικονομικών. Σύμφωνα με τη Marc, η κοινή γνώμη θεωρεί ότι συμβάλλει περισσότερο από όλους τους υπουργούς στην προσπάθεια της κυβέρνησης.

Η πρόθεση ψήφου

Όσον αφορά στους κομματικούς συσχετισμούς δυνάμεων, σύμφωνα με τη Marc το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 10,6%, αφού συγκεντρώνει το 39,6% των προτιμήσεων και η ΝΔ το 29%. Το ΚΚΕ το 6,7%, ο ΛΑΟΣ 5,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,9% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,6%. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται σε 8,9%.

Σύμφωνα με την Alco, η "ψαλίδα" διαμορφώνεται σε 9,2%. το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 34,7%. Ακολουθεί η ΝΔ με 25,5%, το ΚΚΕ με 6,3%, ο ΛΑΟΣ με 4,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,6% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2%. Αναποφάσιστο δηλώνει το 17% του δείγματος.

Όσον αφορά στον νέο πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, το 41,7% υποδέχτηκε θετικά τις έως τώρα κινήσεις του. Τ0 28,5% αρνητικά, ενώ σημαντικό είναι το ποσοστό εκείνων που δεν έχουν σχηματίσει ακόμη γνώμη και το οποίο ανέρχεται σε 29,8%.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com