Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Σε ρόλο εξεταστή για το πρόγραμμα σταθερότητας ο Θ. Πάγκαλος

Στον Θόδωρο Πάγκαλο ανέθεσε και επισήμως ο πρωθυπουργός την παρακολούθηση και εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Μιλώντας στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε «πρόκληση χωρίς προηγούμενο» την έξοδο από την πρωτοφανή, όπως τη χαρακτήρισε, κρίση. Τόνισε ότι ζητούμενο είναι η εύρεση βιώσιμης λύσης και όχι πρόσκαιρης αντιμετώπισης των προβλημάτων.


Ο πρωθυπουργός απέδωσε στις πιέσεις που δέχεται η ελληνική οικονομία κερδοσκοπικά, αλλά και πολιτικά κίνητρα, αναφέροντας για παράδειγμα τη συζήτηση για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. "Υπάρχουν συγκεκριμένες προσεγγίσεις, συμφέροντα, αντιπαραθέσεις και ιδεολογικές ακόμα, γύρω από αυτό το θέμα", είπε. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των θεμάτων λόγω της αδυναμίας, στην οποία την οδήγησε με τις πολιτικές της η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο Γ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις για την προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι η παρούσα κρίση προέρχεται και οφείλεται σε εγκληματικές πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Επρόκειτο για πολιτικές, όπως είπε, οι οποίες προέταξαν ιδιοτελή συμφέροντα αντί των συμφερόντων των πολιτών.

Μιλώντας για το σχέδιο εξόδου από την κρίση, ζήτησε για ακόμη μία φορά τη βοήθεια και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, ενώ έστειλε μήνυμα στα μέλη της κυβέρνησης να εργαστούν από κοινού για την επιτυχία του,υπογραμμίζοντας: "Αυτό το συλλογικό σχέδιο, αυτό το πρωτοφανές εγχείρημα, καλούμαστε να το υλοποιήσουμε όλοι άμεσα και συλλογικά". Τόνισε, επίσης, ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης "το σχεδιάσαμε όλοι μαζί, με τη συμβολή και τη συλλογική δουλειά όλων των υπουργείων".

Ο πρωθυπουργός έθεσε τη δικαιοσύνη ως προτεραιότητα και βασικό πολιτικό μήνυμα των προσπαθειών της κυβέρνησης. Εκτίμησε ότι η ανάταξη της οικονομίας θα γίνει όταν οι πολίτες καταλάβουν τη διαφορά "μεταξύ του χθες, του σήμερα και του αύριο".

Οι πρώτες κινήσεις

Από τη μεριά του, ο Θόδωρος Πάγκαλος έθεσε ως προτεραιότητα την εξειδίκευση των στόχων του προγράμματος σταθερότητας στα υπουργεία και τη διαμόρφωση χρονοδιαγράμματος για την παρακολούθησή του. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε το "νοικοκύρεμα" δημοσίων επιχειρήσεων και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Ανακοίνωσε ότι θα κλείσουν όσες δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης, ενώ θα γίνουν και συγχωνεύσεις. Πρόκειται για δεκάδες επιχειρήσεις, διευκρίνισε.

Παράλληλα, συζητήθηκε η μείωση των αμοιβών προέδρων, διευθυνόντων συμβούλων και μελών των διοικητικών συμβουλίων. Τόνισε ότι δεν πρόκειται να μπουν στην κλίνη του Προκρούστη, αλλά πρόσθεσε ότι εχουν γίνει πολλές αναφορές για σκανδαλώδεις αμοιβές.

Η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης θα έχει την κύρια ευθύνη για την παρακολούθηση και εφαρμογή του ΠΣΑ, με συνεδριάσεις ανά τακτά διαστήματα, "όσο συχνά χρειάζεται".

Κατά διαστήματα, η γενική πορεία του προγράμματος θα συζητείται και στο Υπουργικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή του συνόλου των μελών της κυβέρνησης.

Ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε ότι η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής θα γίνει την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com