Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Δίκαιη» η προσαρμογή, ώριμη η κοινωνία

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχτεί αρνήσεις και αντιδράσεις στο κυβερνητικό πρόγραμμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News. «Ο δρόμος των πραγματικών αλλαγών δεν είναι στρωμένος με καταφάσεις», τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εκτίμησε όμως ότι ο ελληνικός λαός δείχνει περισσότερο ώριμος από ποτέ για να συμβάλλει σε μία σοβαρή και ειλικρινή προσπάθεια αλλαγών στη χώρα.


Μιλώντας για την προσπάθεια περιορισμού του ελλείμματος, είπε ότι δεν πρόκειται ούτε για "ήπια", ούτε για "σκληρή", αλλά για "δίκαιη" προσαρμογή. Εκτίμησε ότι η οικονομία θα βγει από την ύφεση μέσα στο β΄εξάμηνο του έτους, θα περιορίσει φέτος κατά περίπου δέκα δισ. ευρώ τις ανάγκες δανεισμού, ενώ η μείωση του χρέους θα μπορέσει να ξεκινήσει από το 2012.

Ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με την υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη. Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει μία, ενιαία γραμμή, η οποία δεν χαράσσεται βάσει "σχολής", αλλά προγράμματος. Παράλληλα, δεν απέρριψε το ενδεχόμενο θέσπισης θέσης μονίμου υφυπουργού Οικονομικών, με αρμοδιότητα τα έσοδα.

Σχολιάζοντας τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτίμησε ότι έχει μια "δικαιολογημένη αμηχανία, αλλά και σύγχυση", εξαιτίας του κυβερνητικού παρελθόντος της Νέας Δημοκρατίας. Πρόσθεσε, ότι οι προτάσεις του για την οικονομία ουσιαστικά συμπίπτουν με το κυβερνητικό πρόγραμμα και δήλωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει να δει στην πράξη τη διάθεση για συναίνεση.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε για ακόμη μία φορά να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μελλοντικής αύξησης του ΦΠΑ. Αρκέστηκε να πει ότι δεν υπάρχει καμία σχετική εισήγηση. Όσον αφορά στην εισοδηματική πολιτική για τον δημόσιο τομέα, τόνισε ότι θα ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα.

Ζήτησε, τέλος, από τους πολίτες να ζητούν όλες τις αποδείξεις, επαναλαμβάνοντας ότι όλες -πλην των ΔΕΚΟ και των προϊόντων που αποτελούν τεκμήρια εισοδήματος- θα αξιοποιούνται στο νέο σύστημα κινήτρων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com