Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ο άνθρωπος που βυθίζει τις οικονομίες σε ύφεση είναι εδώ!

ΕΝΑΣ ΟΛΛΑΝΔΟΣ, Ο οποίος βύθισε στην ύφεση τις οικονομίες χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και της Ρουμανίας, είναι ο άνθρωπος που μετά την προσγείωσή του την Κυριακή το βράδυ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» θα δώσει το πράσινο φως για την προσφυγή της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Είναι αυτός που απαίτησε την απόλυση 200.000 δημοσίων υπαλλήλων από την κυβέρνηση του Βουκουρεστίου. Πρόκειται για τον αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ για την Ευρώπη κ. Poul Thomsen, ο οποίος εδώ και χρόνια ελέγχει αυστηρά την πορεία όσων χωρών της Γηραιάς Ηπείρου έχουν ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ.

Από το πρωί ο κ. Thomsen και η ομάδα του θα έχουν συνεχείς συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον επικεφαλής του ΣΟΕ κ. Γιώργο Ζαννιά και εκτιμάται ότι το αργότερο έως την Τετάρτη (δηλαδή μέσα σε 48 ώρες) θα έχει αποστείλει τα συμπεράσματά του στο «αφεντικό» του, τον επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος Καν.

Στη συνέχεια (αφού έχει προηγηθεί η σχετική αίτηση της Ελλάδας, πιθανότατα την Πέμπτη ή την Παρασκευή) θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον προκειμένου να εγκρίνει το πρώτο κύμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ μαζί με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των Βρυξελλών θα συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση σε πρώτη φάση την τριετή οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, ωστόσο εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για ένα Plan B, το οποίο θα μιλάει περί επιτήρησης της οικονομίας μας για επιπλέον 4 χρόνια.

Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να διαρκέσει έως το 2017. Τα «γεράκια» του Ταμείου αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τους όρους χρήσης του πακέτου, αλλά και τα ανταλλάγματα της ελληνικής κυβέρνησης. Οπως διευκρινίστηκε αρμοδίως από το ΔΝΤ:

«Οι διαβουλεύσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τον καθορισμό των πτυχών ενός πολυετούς προγράμματος δανεισμού, ενώ στην πορεία θα εξεταστεί τι ποσά είναι διαθέσιμα και το ακριβές χρονοδιάγραμμα παροχής ενός δανείου».

Σύμφωνα με τη διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ κυρία Καρολάιν Ατκινσον, με βάση τη συνεισφορά της Ελλάδας στο Ταμείο η χώρα μας μπορεί να αντλήσει περίπου 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,26% και το όποιο επιπλέον ποσό δηλαδή τα επιπλέον 7 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,26%.Το ποσό που θα διατεθεί από τις 15 χώρεςμέλη της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 30 δισ. ευρώ με επιτόκιο πέριξ του 5%.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com