Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Θα ζητήσουμε βοήθεια, αν αυτό επιτάσσει το συμφέρον της χώρας

«Η αλήθεια είναι ότι, εκεί που δεν είχαμε τίποτα, τώρα έχουμε ένα ασφαλές καταφύγιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός για τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι αν δεν υπήρχε, η Ελλάδα θα ήταν ήδη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -και μάλιστα, χωρίς το ευρωπαϊκό δίχτυ ασφάλειας. «Αν το συμφέρον της χώρας επιτάσσει να χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε χωρίς δισταγμό», υπογράμμισε.


"Αν για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται και να έχουμε μια πορεία σιγουριάς για να πάει η χώρα μπροστά χρειάζεται να καταφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε", πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στους επικριτές της κυβέρνησης, λέγοντας "όσοι σήμερα, αντί να βοηθήσουν να βγούμε από το τέλμα κρύβονται πίσω από το μικροκομματικό τους συμφέρον, ας κάνουν στην άκρη". Πρόσθεσε ότι εκείνοι που δεν θέλουν τη χώρα να αλλάξει είναι όσοι δεν θέλουν να χάσουν προνόμια και να πληρώσουν ό,τι τους αναλογεί. Υποστήριξε ότι όσοι υπαινίσσονται ότι υπάρχει άλλος δρόμος, "το κάνουν γιατί θέλουν να ξεχάσουμε τις ευθύνες τους και το γεγονός ότι σήμερα έχουμε συγκεκριμένες επιλογές".

Όσον αφορά στις εξ' αριστερών επικρίσεις, είπε πως η κριτική είναι καλοπροαίρετη, αλλά απολύτως ανεδαφική. "Εκφράζουν θέσεις που ηχούν ωραία, πρακτικά όμως δεν συνιστούν αλλαγή, δεν δίνουν λύσεις, αλλά συμβάλουν στην στασιμότητα", πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός έσπευσε να υποβαθμίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον μηχανισμό, υπογραμμίζοντας ότι είναι προϊόν απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτέλεσμα ευρωπαϊκής βούλησης και σημειώνοντας ότι ο ρόλος του Ταμείου είναι μειοψηφικός.

"Θα μπορούσε να είναι «ευρωπαϊκότερος» και πιο αποτελεσματικός; Θα μπορούσε. Όμως, συντηρητικές ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν έδειξαν την πίστη που θα έπρεπε να έχει η Ευρώπη στις δυνάμεις της. Έβαλαν στο κάδρο και το ΔΝΤ", πρόσθεσε.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com