Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Στροφή στο διεθνές εμπόριο και την εξωστρέφεια ζητούν οι Βορειοελλαδίτες εξαγωγείς

Την άμεση στροφή της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές εμπόριο και την εξωστρέφεια επιτάσσει το κλίμα ανάκαμψης που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ). Επικαλείται τα στοιχεία της Eurostat που καταγράφουν τον Ιανουάριο του 2010 τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης του εξωτερικού εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Βάσει των στοιχείων της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,2% τον Ιανουάριο φέτος, έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα και οι εξαγωγές της Ευρωζώνης σημείωσαν αύξηση 2,3%. Οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν οριακή αύξηση κατά 1%. Σε επίπεδο εξαγωγών στην Ε.Ε. των 27 χωρών - μελών η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να καταλαμβάνει την 21η θέση και σε επίπεδο Ευρωζώνης την 14η.

Εξετάζοντας τις ελληνικές εξαγωγές ανά κλάδο, τον Ιανουάριο (έναντι του αντίστοιχου περσινού) την ισχυρότερη άνοδο κατέγραψαν οι εξαγωγές πρώτων υλών (+65%) και καυσίμων (+22%). Ωστόσο, συνολικά ο κλάδος των βιομηχανικών αγαθών σημείωσε πτώση (-2%), ενώ ο κλάδος των πρωτευόντων αγαθών αυξήθηκε μόλις κατά 5%. Οι δε εισαγωγές σημείωσαν τον εξεταζόμενο μήνα πτώση 3%.

Ο ΣΕΒΕ υποστηρίζει, όπως τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν, πως το κλίμα ανάκαμψης που επικρατεί στις διεθνείς αγορές μπορεί να δώσει την απαιτούμενη ώθηση στις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος του 2009 και διατυπώνει για ακόμη μια φορά την ανάγκη χάραξης μιας αποτελεσματικής εθνικής στρατηγικής εξαγωγών και αξιοποίησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ προς όφελος της εξωστρέφειας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com