Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Απογοητευμένοι οι Θεσσαλονικείς καταστηματάρχες από την κίνηση της αγοράς το Πάσχα

Απογοητευμένοι από την κίνηση της αγοράς κατά την πασχαλινή περίοδο δηλώνουν περισσότεροι από 8 στους 10 (83%) καταστηματάρχες της Θεσσαλονίκης. H πλειοψηφία τους θεωρεί ως κύριους λόγους της πτώσης του τζίρου, την οικονομική κρίση και την αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών.


Σε σχετική έρευνα που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης (ΕΣΘ) σε δείγμα 230 εμπορικών επιχειρήσεων, από διάφορες περιοχές (ιστορικό κέντρο, δυτική και ανατολική Θεσσαλονίκη) προέκυψε ότι:

Επί του συνόλου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, το 78% δήλωσε μείωση τζίρου σε σχέση με πέρσι, το 16% ότι αυτός κυμάνθηκε στα περσινά επίπεδα και μόνο το 5% "είδε" αύξηση τζίρου. Η μείωση του τζίρου κυμάνθηκε ανάλογα με την περιοχή, κατά μέσο όρο, 20% έως 50% σε σχέση με πέρυσι.

Όσον αφορά στο μονοήμερο χαμηλών τιμών, που διοργάνωσε ο εμπορικός σύλλογος το Σάββατο του Λαζάρου και στο οποίο συµµετείχε το 72% του συνόλου των ερωτηθέντων, η έρευνα έδειξε ότι:

-το 35% θεωρεί ότι η προωθητική αυτή ενέργεια δεν συνέβαλε στην αύξηση της αγοραστικής κίνησης,

-το 24% θεωρεί ότι συνέβαλε λίγο,

-το 13% θεωρεί ότι συνέβαλε αρκετά, ενώ

-το 1% θεωρεί ότι συνέβαλε πολύ στην αύξηση της κίνησης.

Στο μεταξύ το 66% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι κρίνουν απαραίτητη τη συνέχιση των δράσεων αυτών στην αγορά. Με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας, ο ΕΣΘ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "οι συνέπειες της οικονομικής ύφεσης έχουν φέρει την αγορά στα όριά της και γενική απαίτηση είναι η Πολιτεία να αποφασίσει και να εφαρμόσει άμεσα και δραστικά μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, σταθερότητας και ανάπτυξης της οικονομίας".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com