Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Οι λεπτομέρειες για το νέο καθεστώς στην ίδρυση επιχειρήσεων

Τα βήματα που απαιτούνται πλέον για την ίδρυση εταιρειών κάθε μορφής (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΑΕ) ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, όπως αυτά περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων. Δείτε παρακάτω πως από δεκαπέντε βήματα, σύμφωνα με το υπουργείο, η ίδρυση των επιχειρήσεων πραγματοποιείται πλέον σε ένα καθώς και πως το κόστος μειώνεται κατά 72% από 1.942 ευρώ σε 541.


Το νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση υπηρεσιών μιας στάσης (One stop shops), οι οποίες θα ολοκληρώνουν τις διαδικασίες ίδρυσης σε μία μέρα. Πρόκειται για 99 καταστήματα και υποκαταστήματα επιμελητηρίων και 100 επιλεγμένα ΚΕΠ καθώς και 3.200 συμβολαιογράφους. Τα One stop shops θα διαφέρουν ανάλογα με το είδος της εταιρείας που θέλετε να συστήσετε και είναι:

α)τα επιμελητήρια και επιλεγμένα ΚΕΠ για ΟΕ και ΕΕ που δεν απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο

β)Οι συμβολαιογράφοι για τις ΕΠΕ και ΑΕ που απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο

Στις εργασίες που θα αναλαμβάνουν οι υπηρεσίες μιας στάσης συμπεριλαμβάνονται:

• η είσπραξη του ενιαίου τέλους, το οποίο αντικαθιστά όλα τα τέλη που πληρωνόντουσαν μέχρι σήμερα

• η καταχώρηση και εγγραφή της επωνυμίας στο Γενικό επιχειρηματικό μητρώο (ΓΕΜΗ) το οποίο αντικαθιστά τη δημοσίευση στο πρωτοδικείο, στο μητρώο ΑΕ και στο ΦΕΚ.

• η ηλεκτρονική σύνδεση με τους ασφαλιστικούς φορείς για την εγγραφή, χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας των εταίρων και την χορήγηση ΑΜΚΑ της επιχείρησης

• η σύνδεση με το ΤΑΧΙS για την έκδοση ΑΦΜ

Πως θα προκύπτει η μείωση του κόστους

H ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας υποστηρίζει πως η απλοποίηση των διαδικασιών θα μειώσει το κόστος ίδρυσης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για μια μέση ΕΠΕ θα μειωθεί από τα 1.900 ευρώ στα 590. Αναλυτικότερα, η μείωση του κόστους στην ίδρυση των επιχειρήσεων θα προκύψει όπως παρακάτω:

Μείωση κόστους
Διαδικασία Τρέχονκόστος Νέο κόστος Διαφορά
Έγκριση επωνυμίας 75 75 0
Αμοιβή δικηγόρου 981 0 981
Αμοιβή συμβολαιογράφου 320 320 0
Δημοσίευση σε ΦΕΚ 420 0 420
Εγγραφή στο επιμελητήριο 146 146 0
Συνολικό κόστος 1.942 541 1.401
Μείωση χρόνου ίδρυσης και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

Σημειώνεται ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες μειώνονται από 16 σε μια για τις Ο.Ε., Ε.Ε. και Α.Ε. και από 15 σε μία για τις ΕΠΕ ενώ ο μέσος χρόνος από 38 ημέρες σε μια.

Τέλος, το υπουργείο Οικονομίας αναφέρει πως η Ελλάδα, με την νέα διαδικασία βελτιώνει τη θέση της στην κατάταξη στον δείκτη starting a business από τη θέση 140 το 2009, στην θέση 43. Eπίσης κερδίζει 19 θέσεις στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα όπου και πλέον θα βρίσκεται στην ενενηκοστή.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com