Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ιδιώτες ελεγκτές στο Δημόσιο και εισπράκτορες ληξιπρόθεσμων οφειλών στις εφορίες

Με την αρωγή εκπροσώπων των μεγάλων εταιρειών ορκωτών λογιστών θα γίνεται ο έλεγχος σε υπουργεία, νοσοκομεία και Ταμεία, γνωστοποίησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον προγραμματισμό του υπουργείου οικονομικών.


Όσον αφορά στον δανεισμό, μετά την επιτυχή έκβαση της έκδοσης τριμήνων εντόκων γραμματίων ελληνικού δημοσίου (έσοδα 1,95 δισ. ευρώ), οι δανειακές ανάγκες του Μαΐου μειώθηκαν κάτω από 10 δισ. ευρώ. Όπως τόνισε ο υπουργός δεν υπάρχει πρόβλημα κάλυψης του ποσού αυτού είτε προσφύγουμε στην αγορά είτε στο μηχανισμό.

"Μπορούμε να πετύχουμε άντληση ρευστότητας πολύ γρήγορα από τη στιγμή που θα προσφύγουμε στο μηχανισμό" είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Και συμπλήρωσε: "Απαιτείται μόνο η έγκριση της προσφυγής από την άτυπη σύνοδο του Eurogroup, η οποία θα γίνει πολύ γρήγορα εάν υπάρχει αίτημα ενεργοποίησης. Τα κράτη μέλη θα είναι έτοιμα σε μια με τρεις εβδομάδες".

Ωστόσο, όπως ανέφερε, "έχει συμφωνηθεί ότι εν τω μεταξύ θα υπάρχει βραχυπρόθεσμος δανεισμός" ώστε να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε τη σύσταση ειδικής ομάδας είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και την έναρξη καμπάνιας κατά της φοροδιαφυγής.

Χαρακτήρισε "συγκρατημένα αισιόδοξη" την προοπτική εκτέλεσης του προϋπολογισμού ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχουμε ακόμη "πλήρη απόδοση των κυβερνητικών μέτρων".

Για το α' τρίμηνο του έτους, τόνισε ότι οι δημόσιες δαπάνες περιορίστηκαν κατά 10%. "Σε αυτό συνεισέφερε σημαντικά η μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 6%", υπογράμμισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Επισήμανε δε ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί έμφαση στις δαπάνες, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση 35% την τετραετία 2005 - 2008 έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 12%.

Η αύξηση των δαπανών δεν είναι βιώσιμη, συμπλήρωσε ο υπουργός τονίζοντας ότι η μείωση της δημόσιας σπατάλης αποτελεί "άμεση πρόκληση" που θα γίνει πραγματικότητα με την συμβολή του ΔΝΤ.

Αναφορικά με τον έλεγχο υπουργείων, νοσοκομείων και ταμείων, υπογράμμισε ότι ολοκληρώνεται σήμερα η συμφωνία με τους "Μπιγκ 5", δηλαδή τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες ορκωτών ελεγκτών. Σε κάθε υπουργείο, νοσοκομείο και ταμείο, θα τοποθετηθούν δύο ιδιώτες ελεγκτές, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη για τη σύνταξη προϋπολογισμών τριετούς διάρκειας και θα παρακολουθούν την εκτέλεσή τους

Διευκρίνισε δε ότι δεν υπάρχει σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους.

Νέος κύκλος επαφών με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ

Σημερα ξεκινά νέος κύκλος επαφών με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και με δύο νέα κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Όπως είπε ο υπουργός, μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από 10 ημέρες προκειμένου να συμφωνηθούν οι όροι δανεισμού και τα μέτρα που θα απαιτηθούν ως αντάλλαγμα.

Εξάλλου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα κλιμάκια να επισκεφθούν εκ νέου τη χώρα μας εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ερωτηθείς εάν τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος που θα απαιτηθούν, θα συζητηθούν από μηδενική βάση, απάντησε ότι "ως βάση συζητήσεως είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο ήδη είναι φιλόδοξο και περιέχει πολλές μεταρρυθμίσεις, αλλά και οι συστάσεις των κοινοτικών οργάνων όπως αυτές αποφασίστηκαν τον Φεβρουάριο" και περιλαμβάνουν τομές σε εργασιακό, κλειστά επαγγέλματα, ασφαλιστικό, απελευθέρωση αγορών κτλ.

Δεν ευθύνονται οι μισθοί για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας αλλά διευκρίνισε ότι για αυτό δεν ευθύνονται οι μισθοί. Όπως είπε, το πρόβλημα εντοπίζεται στη γραφειοκρατία, στα ολιγοπώλια, στη φορολογική δομή και στον λάθος προσανατολισμό των εξαγωγών.

Προανήγγειλε επίσης μεταρρυθμίσεις προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Όσο για το θέμα της έκδοσης ομολογιακού δανείου σε δολάρια, παρέπεμψε στο "απώτερο μέλλον".

Στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή

Την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών αναχωρεί για τις ΗΠΑ όπου θα συμμετάσχει σε σύνοδο του ΔΝΤ. Στο πλαίσιο της παραμονής του στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Τίμοθι Γκάιτνερ και τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com